Badkamerverlichting: 4 handige tips

0
776
badkamer verlichting

Ook in de badkamer wil je natuurlijk verlichting hebben om je tanden te poetsen of jezelf te douchen. Gelukkig heb je daarom tegenwoordig de keuze uit een groot aantal soorten lampen en verlichting voor in de badkamer. In dit blog vertellen we je graag over de verschillende mogelijkheden die er zijn en waar je op moet letten als je badkamerlampen wil kopen en monteren. Daarom vier praktische tips die jou helpen bij het kiezen van jouw ideale badkamerverlichting.

1. De juiste badkamerverlichting

Het vinden van de juiste badkamerverlichting is geen gemakkelijke taak en er zijn dan ook meerdere opties om uit te kiezen. Veel mensen kiezen voor een plafonniere in de badkamer. Deze lamp verspreidt het licht goed en zorgt voor een mooie gloed. Ook ledverlichting of (ingebouwde) spots zijn populair. Wil je echte luxe? Kies dan voor wandverlichting. Tegenwoordig bestaat er zelfs ook slimme verlichting. Hiermee kun je je lampen in verschillende kleuren laten schijnen. Van zacht oranje tot fris blauw of groen.

verlichting in de badkamer

  1. Vermijd lampen met een stekker
    Lampen die je in een stopcontact aansluit met een stekker zijn af te raden in de badkamer. Vocht en stof hebben invloed en kunnen zelfs storingen veroorzaken. Sluit dus geen lamp aan via een stekker als je gaat douchen of in bad gaat. Je kunt deze wel gebruiken om jezelf wat meer licht te geven tijdens het scheren of tandenpoetsen. Maar kijk uit dat je dit niet in een (te) vochtige ruimte doet.

3. Ga voor sfeer en of taakverlichting

Maak voor jezelf de keuze tussen sfeer- of taakverlichting. Sfeerverlichting zorgt voor een warm, gezelliger gevoel dan een felle tl-lamp of ledverlichting. Anderzijds kun je ledverlichting beter gebruiken voor bijvoorbeeld boven je wastafel. Dit noem je taakverlichting en deze soort verlichting helpt je om beter te zien. Probeer hierin een goede combinatie te vinden. Het liefst met twee afzonderlijke schakelaars, zodat je kunt kiezen tussen sfeer- of taakverlichting.

Tip: Maak voor jezelf bovendien altijd even een lichtplan. Dit helpt je om helder te krijgen wat je precies wil met je verlichting én het helpt je bij het kopen van je verlichting.

4. Check altijd of je lampen waterproof zijn

Het is misschien een beetje een open deur, maar zorg er altijd voor dat je lampen waterproof zijn. Spatwater kan een boosdoener zijn voor verlichting en ook damp uit je douche of bad kan voor storende verlichting zorgen. Meestal staat in de handleiding of op de doos goed aangegeven of je een lamp wel of niet voor de badkamer kunt gebruiken. Dit wordt vastgesteld in de IP-waarde van een lamp, deze bestaat uit twee cijfers. De eerste voor de hoeveelheid stof die in de lamp mag komen, de tweede voor de hoeveelheid water. Simpel gezegd: hoe hoger deze cijfers zijn, hoe beter de lamp bestand is tegen water en stof.

Werk altijd veilig

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar: zorg er altijd voor dat je veilig te werk gaat als je elektriciteit monteert of aanlegt. Zeker in de badkamer waar je natuurlijk ook te maken hebt met waterleidingen in de buurt. We raden het dan ook aan om, als je niet goed weet hoe je je verlichting moet aanleggen, dit uit te laten besteden door een professional. Zorg er sowieso voor dat de stroom of stroomgroep uitgeschakeld is als je je verlichting installeert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in