Schimmel in de badkamer

0
943

Schimmel in de badkamer komt vaak voor. Schimmels in de badkamer voorzaken lelijke zwarte plekken, of puntjes op de muur. Deze schimmels zijn tevens slecht voor je gezondheid. In dit artikel gaan we in op hoe schimmels nu eigenlijk ontstaan en wat je eraan kunt doen om schimmel in de badkamer te voorkomen en te verhelpen.

 

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

In de badkamer komt veel damp vrij, dit is waterdam. Wanneer dit niet voldoende wordt afgevoerd, dan gaat dit condenseren. Als het ware vormen er dan kleine waterdruppeltjes op de muur of op het plafond. Deze delen zijn ook nog eens erg gevoelig voor schimmels. Dit komt omdat het oppervlak vaak wat ruw is. Normaal gesproken wordt waterdamp (vocht) in de badkamer afgevoerd via natuurlijke wegen (ramen en kieren) of via ventilatiesystemen. Wanneer de luchtventilatie niet voldoende is, zal schimmel ontstaan.

Schimmel kan eigenlijk overal ontstaan waar het langdurig vochtig blijft. Denk aan kitranden, spiegels, wasbak, kranen, wanden en kozijnen.

badkamer-modern

Schimmel in de badkamer bestrijden

Het is altijd het beste om schimmel te voorkomen. Mocht het toch ontstaan, zorg dan dat je dit zo snel mogelijk aanpakt. De enige manier om schimmel te kunnen voorkomen is door voldoende te ventileren. Dit hebben we hierboven ook al aangehaald. Nu gaan we nog even wat dieper in op de manieren van ventileren.

Natuurlijke ventilatie kun je verbeteren door een ventilatierooster aan te brengen. Dit doe je meestal in het raam. Je kunt het raam ook standaard op een kier laten staan tijdens het douchen. Dit is niet voor iedereen een geschikte oplossing. Denk aan appartementen waarbij geen raam is aan de badkamerzijde.

Het schimmelprobleem is beter te bestrijden door middel van een badkamerventilator. Een ventilator is een efficiënte manier om vochtige lucht naar buiten af te voeren. Hierdoor blijft de badkamer minder lang vochtig en zal deze sneller drogen. In een droge omgeving groeien schimmels niet namelijk.

Schimmel in de badkamer verwijderen

Mocht het eenmaal toch zover gekomen zijn dat er schimmel is ontstaan, dan is het belangrijk om dit te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. Het hangt af van de plaats waar de schimmel zich bevind, welke manier je het beste kan toepassen. In het algemeen kun je schimmel het beste verwijderen met soda, chloor of een anti-schimmel middel.

Wanneer de schimmel zich op de kitranden of voegen bevind, kun je het beste kiezen voor een bleekwater oplossing. Dit breng je met een spuit aan, laat je intrekken. Vervolgens kun je dit afspoelen en waar nodig afwassen met een spons.

Op het plafond is schimmel het beste te verwijderen met een soda oplossing. Spuit de schimmelplekken in, laat het intrekken en probeer het weg te borstelen. Afhankelijk van het soort plafond kies je de soort borstel. Lukt dit niet, probeer dan toch een bleekwateroplossing.

Anti-schimmel middelen

De meeste anti-schimmel middelen zijn zeer effectief. Meestal zijn ze duurder en geven ze meer nare geur af dan soda en bleekwater. Het voordeel van een anti-schimmel middel is dat deze niet alleen zorgt voor het verwijderen, maar veelal zorgt het er ook voor dat schimmel moeilijker terugkomt. Anti-schimmel middelen zijn sowieso het beste aan te raden bij hardnekkige schimmels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in