Checklist bouwen van een aanbouw

0
1007
uitbouw

Lees hier enkele tips voor een verbouwing die misschien ook bruikbaar kunnen zijn bij het bouwen van een nieuwe woning. Steeds vaker krijgen panden een bredere functie dan enkel wonen. Denk aan die ZZP’er die bij de woning een bedrijfsruimte met een kantoor wil hebben, maar ook die permanente thuiswerkplek.

Vroeger en nu

Woningen met een uitbouw beginnen op te raken. De vraag daarin is gestegen. Het meest ideale kan een nieuwe woning zijn, maar dat is niet altijd te realiseren. Je komt dan uit bij een flinke verbouwing wat neerkomt op het uitbouwen van een bestaande woning. Gelukkig zijn hierin veel voorbeelden. Denk aan een woning van een arts met een praktijkruimte. Maar ook aan een winkel met een bovenwoning. Vooral dat soort panden beginnen op te raken, veel oude winkels met een bovenwoning zijn al verbouwd. De winkel is geen bedrijfsgedeelte meer, maar deel van het woonhuis geworden. Nu we steeds meer zelfstandigen krijgen en thuis gaan werken, moeten we andersom verbouwen, juist weer wel bedrijfsruimte realiseren naast het wonen.

aanbouw tekening

Hoeveel plek is er voor de uitbouw?

Bouw tips beginnen met de vraag, wat zijn de mogelijkheden? Is er sprake van een vrijstaande woning op een groot kavel met voldoende parkeergelegenheid voor de klant, dan is alles mogelijk. Bijvoorbeeld sleuven graven voor water en stroom, leidingen erin en een werkvloer storten, en middels houtskeletbouw een bedrijfsruimte realiseren. In enkele weken tijd staat er dan een bouwwerk. Je moet enkel buitenom van de woning naar het bedrijfsgedeelte. Populairder zal via een tussendeur van de woning naar het werkgedeelte gaan, maar dat is een flinke ingreep. Bijvoorbeeld in een zijgevel een gat zagen, een latei maken zodat de gevel niet instort, en in dat gat een kozijn en tussendeur maken is een flinke verbouwing. Maar daarna kun je wel binnendoor van de woning naar de werkplek gaan. In de praktijk zal het anders uitkomen dan tot nu toe omschreven. De omvang van het kavel is beperkt, er is net plek voor een extra schuurtje in de achtertuin. Wonen en bedrijfsruimte zijn zo wel mooi te scheiden, en er bestaan goed geïsoleerde schuurtjes die als thuiskantoor te gebruiken zijn. Een schuurtje is altijd voordeliger dan een nieuwe woning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in