Het nut van een aankoopmakelaar

0
786

Laatst was op de televisie en op internet een bericht verschenen dat de huizenmarkt kopers die een aankoopmakelaar bij de hand hebben genomen, niet meer serieus neemt. Als zij dan ergens bij een open huis middag kwamen kijken, en zij waren alleen met zijn tweeën en hadden geen aankoopmakelaar bij, dan werd hun meteen de deur gewezen. Dat zijn natuurlijk vervelende en oneerlijke praktijken, want je verplicht een koppel daarom bijna om een aankoopmakelaar in te huren. En dat kun je niet van ze eisen, zeker als ze zelf denken over voldoende kennis te beschikken om een gedegen indruk van de staat van een huis te krijgen.

 

Er zijn wel degelijk voordelen

 

Hoe veel kennis van zaken je zelf misschien wel van de staat van een huis kunt hebben: een professional ziet toch altijd net dat beetje meer. En dat is wel iets waar je van moet profiteren, enerzijds omdat je daardoor een betere indruk van een huis hebt, anderzijds ook omdat het je positie aan de onderhandelingstafel sterker maakt. Een aankoopmakelaar verdient zichzelf dan ook in de meeste gevallen vrij snel terug. Hij of zij beheerst het spel van vraag en aanbod, en hij probeert voor jou zoveel mogelijk van de prijs af te halen. Stel je voor dat je 3000 euro krijgt bent in totaal voor een aankoopmakelaar, maar hij krijgt het wel voor elkaar om 6000 euro van de vraagprijs af te halen, dan heb je dus uiteindelijk een goede beslissing genomen om hem of haar in te huren. Nu maak je er uiteindelijk alsnog 3000 winst op, iets wat je zelf in je eentje misschien niet gelukt was. Dat is één kant van het verhaal, de andere kant is dat hij of zij, zoals al eerder gezegd, je veel extra informatie kan geven over de staat van het huis. Het ligt voor de hand dat jij als leek die extra informatie zelf niet te weten kan komen. Het versterkt daarmee je positie voor bij het onderhandelen, maar het is ook een extra afweging die je moet nemen bij de aankoop van een huis.

 

Het is dus zo erg nog niet

 

Een aankoopmakelaar is dus zo erg nog niet. Hij of zij verdient zichzelf vaak terug en verschaft je een goede positie aan de onderhandelingstafel. En van de kennis en expertise van die persoon kun je zelf ook weer leren, waardoor je nieuwe inzichten krijgt en wellicht de inrichting van je huis ook op een andere manier gaat doen omdat je dus geleerd hebt dat dat op een bepaalde manier beter is. Een aankoopmakelaar is dus absoluut nuttig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in