Hoe creëer je een goede thuiswerkplek?

0
792

Flexwerken is tegenwoordig helemaal in. Bij flexwerken hoort ook thuiswerken op z’n tijd. Handig om de files te vermijden, meer tijd over te houden voor het werk en om niet gestoord te worden door de werktelefoon. Er zitten veel voordelen aan thuiswerken. Je kunt in de pauzes even snel een was draaien of de vaatwasser uitruimen. Uiteraard zijn er ook valkuilen bij het thuiswerken. Hoe zorg je dat je gefocust blijft en niet teveel wordt afgeleid? Hoe zorg je ervoor dat je alle taken afkrijgt?

Een aantal tips voor een goede thuiswerkplek

Zorg dat je vol energie en focus thuis aan de slag kunt. Zorg ten eerste voor een goede bureaustoel. Vaak werken mensen thuis aan de eettafel, maar juist dan is een goede bureaustoel essentieel. Je benen horen ongeveer in een hoek van 90 graden te staan als je zit en je rug hoort uiteraard recht. Zit je niet goed, dan kan dit op lange termijn lijden tot RSI of nek- en rugklachten. Een goede bureaustoel kun je afstellen op jouw wensen en maten. Het beste zijn de ergonomische bureaustoelen, waarbij je vrijwel alles naar je eigen lichaam kunt zetten. Een ander belangrijk onderdeel van ‘goed zitten’ is dat je beeldscherm op ooghoogte staat. Dit zorgt ervoor dat je hoofd rechtop blijft. Heb je een laptop? Schaf dan een laptopstandaard aan voor een goede hoogte. Een los toetsenbord en muis is ook een aanrader. Sta ook af en toe op uit je stoel en loop een stukje om je lijf soepel te houden.

Richt je thuiswerkplek op de juiste manier in voor meer productiviteit!

Blijf fris in het hoofd

Zorg dat de lucht in je werkruimte fris en gezond is. Dit kun je doen door luchtzuiverende planten neer te zetten. Zet ook af en toe een raam open. Frisse lucht bevordert namelijk je werklust en energie. Daarnaast ben je het meest productief wanneer de temperatuur in je werkruimte constant is. Slimme thermostaten zijn hiervoor aan te raden. Ook is het slim om de temperatuur niet te hoog te zetten. Hier wordt je namelijk slaperig van. Ook de kleur van de ruimte waarin je wilt werken speelt mee. Heb je muren met felle kleuren, dan wordt je hier onrustig van in je hoofd. Ook je humeur en concentratievermogen is te beïnvloeden door de muren. Er zijn aan de andere kant ook kleuren die positief werken. Zo bevordert de kleur blauw je concentratievermogen, is turquoise goed voor je creativiteit en is groen goed voor de harmonieuze en frisse energie in je hoofd. Tenslotte is ook genoeg licht van invloed op je prestaties. Werken met te weinig daglicht is niet goed voor je prestaties. Je werkplek kan het beste ingericht worden op een lichte plek in het huis. Hou rekening met zonlicht, in positief en negatief opzicht. Zonlicht op je scherm of in je ogen is absoluut niet prettig. Zonlicht in de ruimte is wel weer bevorderlijk voor de productiviteit.

 

Succes met de inrichting van je thuiswerkplek!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in