Het verbouwen van je woning is vaak een tijdrovende en kostbare klus. Zeker als je kiest voor een ingrijpende verbouwing. Denk bijvoorbeeld aan het renoveren van de keuken, het realiseren van een aanbouw (zoals een serre of dakkapel) of het moderniseren van de keuken. Vanwege de kosten die gepaard gaan met een verbouwing is het verstandig om goed te bekijken of het slim is om een of meer verzekeringen af te sluiten voor de risico’s die er zijn tijdens het verbouwen. Maar hoe doe je dit op een verstandige en manier?
Begin met een nulmeting voordat je aan de slag gaat
Voordat je start met de verbouwing is het verstandig om eerst een bouwtechnische nulmeting uit te voeren. Deze nulmeting is van belang om niet alleen in je eigen huis, maar ook bij een of twee buren uit te voeren. Door de meting kan naderhand worden bepaald of er tijdens de verbouwing schade aan je eigen woning of dat van de buren is ontstaan. Heb je een nulmeting gedaan, dan kun je achteraf ook gemakkelijker aanspraak maken op een vergoeding van je bouwverzekering. Als de schade tenminste onder de dekking van de betreffende verzekering valt.
Kijk scherp naar je opstalverzekering
Een van de belangrijkste verzekeringen om kritisch naar te kijken als je een verbouwing aanpakt, is de opstalverzekering. Onder de opstalverzekering vallen alle zaken in huis die vast zitten. Denk aan glasplaten, de muren, deuren, het plafond, het vaste keukenblok, et cetera. Na een verbouwing is de kans namelijk groot dat de waarde van de opstal is toegenomen. En hiervoor moet je je dan wel afdoende verzekeren. Bespreek vóór de verbouwing met je verzekeraar of contactpersoon of, en zo ja hoeveel, de opstalverzekering aangepast moet worden. Door de opstalverzekering van tevoren al op te hogen, ben je tijdens de verbouwing zelf altijd voldoende gedekt, mocht er onverwacht schade ontstaan.
De CAR-verzekering: doorlopend verzekerd tegen verbouwingsschade
Naast de opstalverzekering zijn er diverse andere verzekeringen die tijdens een verbouwing dekking bieden, mocht er een schadegeval optreden. Mensen die veel en vaak verbouwen, kunnen bijvoorbeeld een Construction All Risks-verzekering (CAR) afsluiten. Dit is een verzekeringstype dat doorlopend is en elk soort schade dat tijdens woningverbouwingen kan ontstaan dekt.
De rechtsbijstandverzekering: altijd juridische ondersteuning
Als je je afvraagt welke verzekeringen er nog meer zijn voor het dekken van verbouwingen, dan moet in de laatste plaats zeker de rechtsbijstandverzekering nog genoemd worden. Dit type verzekering afsluiten is aan te raden als je voor jouw verzekering een aannemer of bouwbedrijf inschakelt. Mocht het onverhoopt tot een onderling geschil komen, bijvoorbeeld over de kosten of kwaliteit van het geleverde werk, dan kun je in dit soort situaties terugvallen op je rechtsbijstandsverzekering. Zeker als het conflict in de rechtbank uitgevochten wordt, is een rechtsbijstandsverzekering ideaal omdat deze de juridische kosten (zoals advocaatkosten) dekt. Let wel op dat je de verzekering ruim voordat je met de verbouwing begint afsluit. Bij de meeste verzekeraars heb je namelijk pas na een drietal maanden recht op juridische ondersteuning. Een rechtsbijstandverzekering vergelijken is handig om te doen. Zo zie je direct wat de beste verzekering is in jouw situatie.