Samenwonen, wat nu?

0
842
Samenwonen, wat nu?
Samenwonen, wat nu?

Jij en je vriend zien het helemaal zitten, jullie gaan samenwonen! Super leuk en gezellig maar misschien ook spannend. Misschien ga je naast samenwonen ook wel voor het eerst uit huis bij je ouders. Een grote stap die je gaat zetten. Weet jij wat er allemaal bij komt kijken?

Wij gaan samenwonen!

Nadat het plan om te gaan samenwonen concreet is geworden zal er een woning moeten worden gevonden. Misschien heeft een van jullie al een woning. Of hebben jullie allebei een woning. Wanneer je een woning gaat zoeken is het belangrijk op te schrijven wat de wensen zijn, het budget en waar je graag zou wonen. Wanneer je dit allebei opschrijft kun je daarna vergelijken of jullie er gemakkelijk samen uit gaan komen of dat jullie tot compromissen moeten komen. Wanneer je gaat samenwonen is het belangrijk te weten hoe jullie er beide financieel voorstaan. Wat kunnen jullie samen betalen.

Wanneer er al een woning is waar jullie in kunnen wonen is dit erg prettig. Er moet vooral gekeken worden naar de inrichting. Het is belangrijk dat jullie je allebei thuis voelen in de woning. Heeft je vriend(in) een afschuwelijke bank, maak dit dan bespreekbaar.

Samenwonen, wat nu?
Verliefd en gelukkig, een heerlijk gevoel. Samenwonen is een fantastische stap om samen te nemen. Maar wat moet er nu allemaal geregeld worden?

Geldzaken als je gaat samenwonen

Geldzaken zijn erg belangrijk wanneer je gaat samenwonen. Open een gezamenlijke (spaar)rekening waarop jullie beide geld storten. Je kunt samen bespreken wat hiervan gekocht kan worden. Gebruik je het uitsluitend voor boodschappen of ook wanneer jullie samen uit eten gaan?

Kijk ook eens naar hoe jullie verzekerd zijn? Vaak kun je een verzekering samen afsluiten, hiermee kun je onnodige kosten besparen. Er zijn verschillende manieren om de kosten te verdelen. Natuurlijk alle kosten door 2 delen, dit is de gemakkelijkste manier. Is dit niet mogelijk omdat de een meer verdient dan de ander. Dan is het ook mogelijk de kosten te verdelen naar verhouding van het inkomen. Verdien jij 40 % en jouw partner 60% van het totale inkomen, verdeel dan ook de kosten zo. Een andere manier is te kijken naar wat jullie overhouden. Wil je allebei hetzelfde overhouden, tel dan de salarissen bij elkaar op. Haal hier de kosten af, wat er overblijft deel je weer voor 2. Zo houden jullie precies evenveel over voor andere dingen.

Samenwonen en een huis kopen?

Wanneer jullie niet gaan huren maar gaan kopen kom je voor nog meer keuzes te staan. Het is wellicht verstandig een samenlevingscontract op te stellen of geregistreerd partnerschap aan te gaan. Bij het kopen van een huis is het verstandig goed advies in te winnen. Doe dit bij een bank en een makelaar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Het is niet leuk om over na te denken maar bij de koop van een huis is het ook belangrijk te kijken naar wat er mis kan gaan. Als je partner overlijdt is het prettig als alles goed geregeld is.

Naast alle praktische zaken is het ook belangrijk goed voor ogen te hebben wat jullie van elkaar verwachten. Zo voorkom je teleurstelling als jullie eenmaal bij elkaar zijn ingetrokken. Als alle zaken goed geregeld zijn kan de pret beginnen. Het inrichten van het huis, de kleuren uitkiezen voor op de muren en samen naar de woonboulevard. Het is geven en nemen, samen komen jullie er zeker uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in