Veel mensen onderschatten het risico op een woningbrand

0
743

Je huis is een van de belangrijkste plekken. Hier wil je je thuis voelen, dit is jouw basis, hier voel je je veilig. Vooral op het gebied van veiligheid in een woning zijn er tal van voorzorgsmaatregelen te nemen om een zo veilig mogelijke situatie te creëren. Bij veilig wonen denken mensen meestal aan inbraakpreventie en eventueel een alarm, maar ook het voorkomen en het bestrijden van een potentiële woningbrand valt onder deze noemer. Sterker nog, de kans dat je in op sommige plaatsen in Nederland in aanraking komt met een woningbrand in enige vorm, is vaak groter dan dat je slachtoffer bent van een inbraak. Brandveilig wonen is dan ook een hot item. Om jouw woning brandveilig te maken moeten er een aantal stappen worden ondernomen, waarbij je de hulp kan inschakelen van diverse professionals.

Leestip: Inspectie Blusgassysteem | Conform NEN 6068 en ISO/IEC 17020

 

brandveilig risico

Ook als huurder zijn er genoeg zaken die je kan ondernemen om je woning brandveilig te houden

Niet alleen wanneer je zelf eigenaar bent van de woning, maar ook wanneer je een woning huurt, zijn er genoeg zaken om in acht te nemen die bijdragen aan het voorkomen of het bestrijden van een brand. De brandpreventie richt zich op maatregelen om een vuurhaard te voorkomen. Met het toegenomen aantal elektrische apparaten in het huishouden zijn er ook meer risico’s bijgekomen die een brand kunnen veroorzaken. Het plaatsen van stopcontacten en het afwerken van diverse kabels is dan ook essentieel. Voldoende ventilatie rondom elektrische apparatuur houdt de apparaten koel en zorgt dat deze niet oververhit raken. Daarnaast kun je ook je levensstijl aanpassen door bewust te letten op zaken als apparatuur volledig uitzetten en niet op de stand-by modus laten staan, maar ook wanneer je meerdere dagen niet thuis bent door de stroom uit te zetten via stekkerdozen met een aan- en uitknop.

Leestip: Soorten blusgassen | Welk blusgas voor welke situatie 

Laat je voorlichten door een brandbeveiligingsbedrijf

De brandweer biedt verschillende adviezen omtrent brandveilig wonen en hoe je hier zelf rekening mee kan houden en de risico’s kan verkleinen. Als huiseigenaar stelt ook de verzekering vaak minimumeisen wanneer het gaat om voorzorgsmaatregelen. Het belangrijkste document op dit gebied is het Bouwbesluit 2012. Dit document staat boordevol regels en richtlijnen voor elk pand met betrekking tot onder andere de brandveiligheid. Het bouwbesluit richt zich niet alleen op brandblusmiddelen, maar ook op brand escalatie middelen, zoals bijvoorbeeld NEN- rookmelders. Het bouwbesluit bevat bovendien richtlijnen die betrekking hebben op het tegengaan van verspreiding van brand, door bijvoorbeeld brandwerende deuren en beschrijft ook de maatregelen met betrekking tot de diverse vluchtwegen. Om je te helpen bij het brandveilig maken van je woning kiezen veel mensen ervoor om gebruikt te maken van een brandbeveiligingsbedrijf. Deze bedrijven bieden professionele hulp met advies en apparatuur om jouw huis volledig brandveilig te maken en ervoor te zorgen dat alles voldoet aan de meest actuele wet- en regelgeving op dit gebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in