Veelgemaakte fouten laminaat leggen

0
3720

Veel mensen denken zelf wel even laminaat te kunnen leggen in hun huis. Laminaat vloeren zijn ook prima geschikt om zelf te leggen. Echter, is het wel van belang een goede voorbereiding te doen en je goed in te lezen voordat je in de welbekende valkuilen stapt en het laminaat leggen ineens een pittige klus wordt. In dit artikel gaan we in op de veelgemaakte fouten bij het leggen van laminaat en wat je kunt doen om deze fouten te voorkomen.

Fouten bij het leggen van laminaat

1. Het laminaat de verkeerde kant op leggen

Het klinkt als een valkuil waar we allemaal nooit in zullen trappen, maar toch gebeurt het. Bij de eerste paar planken die je legt, gaan beide kanten even makkelijk met leggen. Echter pas na een aantal rijen kom je misschien pas erachter dat je aan de verkeerde kant begonnen bent. Je schuift dan het laminaat steeds in de achterkant, in plaats van de voorkant. Hoe verder in de ruimte je komt, hoe lastiger het wordt met leggen en hoe meer irritaties je krijgt.

2. Niet genoeg ruimte overhouden bij de muren

Ruimte bij laminaat leggenWanneer je het laminaat aan het leggen bent, lijkt iedere ruimte die je overhoudt bij de muren groot genoeg. Je moet een ruimte overlaten voor als het laminaat gaat werken. Laminaat kan krimpen en uitzetten als het gevolg van temperatuur verschillen. Wanneer het laminaat gaat uitzetten en er is niet genoeg ruimte, dan zal het laminaat gaan golven en kun je opnieuw beginnen. Het vervelende is, dat je hier pas na een tijdje achterkomt.

3. Niet het juiste gereedschap bij de hand

Bij het leggen van laminaat ben je veel bezig met het knippen, snijden of zagen van laminaat. Met het juiste gereedschap gaat dit allemaal vrij soepel en hou je het mooiste resultaat. Het is zeer vervelend wanneer je er tijdens de klus achter komt dat het gereedschap niet goed genoeg is. Je moet dan het werk stilleggen om nieuw gereedschap te regelen.

Valkuilen laminaat leggen

laminaat leggen foutenDit zijn zomaar een aantal valkuilen die je tegen kunt komen bij het laminaat leggen. Zoals iedere klus begint het ook bij laminaat leggen met een goede voorbereiding. Heb je voldoende laminaat en plinten in huis? Heb je van te voren de ondervloer gelegd? Is al het benodigde gereedschap binnen handbereik? Heb je van te voren nagedacht over de legrichting en weet je hoe je zo min mogelijk snijverlies hebt bij het laminaat?

Houten vloeren

De veelgemaakte fouten die we hebben beschreven zijn niet alleen voor laminaat leggen toepasbaar, maar gelden eigenlijk voor het leggen van alle soorten vloeren. Andere houten vloeren kunnen namelijk ook gaan werken. Ben je nog niet bekend met het leggen van laminaat, laat je dan eerst adviseren in de winkel of vraag hulp van buitenaf.

Succes met het leggen van laminaat. Heb jij nog tips waarmee je anderen kan helpen, laat het ons dan weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in