De evolutie van het bankstel

0
1499

De zitbank neemt een belangrijke plaats in in de woonkamer en wordt door velen dan ook gezien als het belangrijkste meubel. Los van het feit dat de zithoek met zijn banken veel ruimte inneemt, wordt ook het karakter van de woonkamer in belangrijke mate bepaald door de bankstellen: de rest van de inrichting wordt er immers op aangepast. Misschien wel juist hierom is het uiterlijk van de bank nogal onderhevig aan wat in de mode is. Het is dan ook des te interessanter om eens te kijken hoe het uiterlijk van de bank door de tijd is veranderd.

Strak is nu populair

Laten we eerst beginnen met wat nu, op het moment populair is. Anno 2016 zijn de echte moderne banken populair. Dat klinkt een beetje flauw, want men spreekt altijd van ‘modern’ in hun eigen tijd. Maar hier bedoelen we: de strak vormgegeven, in één kleur uitgevoerde bankstellen. Sommige noemen dit type modellen Scandinavische banken. Een typisch voorbeeld van zo’n strakke moderne bank is dit:

Schermafbeelding 2016-05-20 om 10.09.18

De bank kenmerkt zich door het ontbreken de vlakke vormgeving en het ontbreken van allerlei frutsels. Ook de kleur is typisch: effen en antraciet/bruinig.

De lezer zal zich niet verbazen wanneer we melden dat deze banken niet altijd in de mode zijn geweest. Tot 20 jaar geleden waren, zeker in bepaalde kringen, banken met veel meer details nog volop in de mode. Tegenwoordig zien we dat bij alle lagen van de bevolking de strakke, moderne bank zeer gewild is. Of men nu rijk of arm is, groot of klein woont, een mooi vormgegeven bank zonder veel details is zeer in trek.

Een ander verschil met vroeger is dat mode tegenwoordig vluchtiger is dan vroeger: het verandert sneller en modebeelden volgen elkaar sneller op.

Evolutie zitbank

Wanneer we kijken wat voor bankstellen in de 19e eeuw in de mode waren, stellen we vast dit erg verschilt van wat nu gangbaar is. Uiteraard blijft een bankstel een bankstel maar wat de esthetiek betreft verandert er toch veel in (ruim) een eeuw! Hieronder zien we een voorbeeld van een typisch 19e eeuws bankje.

Schermafbeelding 2016-05-20 om 10.09.25

In het begin van de 20e eeuw zien we vervolgens de opkomst van de art deco-kunstbeweging. Dit kwam tot uiting in allerlei vlakken, waaronder het interieur en de meubels. Een leuke art deco bank staat hieronder:

Schermafbeelding 2016-05-20 om 10.09.31

We zien dat de bank is ontdaan van de details. Strak en robuust voert de boventoon. De ontwerpen van art deco verschillen lichtelijk van wat we tegenwoordig zien, maar als je puur en alleen af gaat om de strakke vormgeving, zou je kunnen denken dat het een bankje uit de 21e eeuw is!

De jaren 60 en 70 kenden op interieurvlak een heuse revolutie en dit hield natuurlijk nauw verband met de opkomst van de flower power en de hippie-tijd. Wat men toen mooi vond was ook strak vormgegeven, maar bovenal zeer kleurrijk. Net zo als eigenlijk alles in die tijd kleurrijk was, stonden er dus opeens gele en fel rode banken in de Nederlandse huiskamers! Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder. Zou je dat nu nog in je woonkamer durven zetten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in