Ware bloemenpracht
Het komt wel eens voor, je krijgt een pracht van een boeket cadeau, maar je hebt geen idee hoe je deze schoonheid in ere kan houden.
Vandaag de dag zijn bloemen al duur genoeg, een standaard boeket kost al snel 7 euro of meer. Dus natuurlijk wil je ook je appreciatie tonen voor dit leuke cadeau, en het met de beste zorgen belonen. Maar vanaf het moment dat een bloem geplukt is, begint het afstervingsproces. Het is niet te stoppen, maar je kan het wel vertragen. Vandaag geven we je een aantal tips voor het vershouden van bloemen.
De juiste zorg, met veel liefde en geduld
Bloemen zijn zeer onderhevig aan de invloed van temperatuurschommelingen. Het is daarom ook zeer belangrijk de juiste stappen te zetten, beginnende bij de bloemist. Dit kan meer zekerheid bieden voor langdurige versheid van je bloemen.
Stel de bloemen dus niet bloot aan grote temperatuurverschillen, deze zijn funest voor de versheid. Indien je weet dat je nog een eindje moet wandelen, vraag de bloemist om wat extra folie toe te voegen, zo gaat het kopje niet te snel hangen en kun je deze pracht meer beschermen. Zowel voor warmte als kou, alsook de invloed van wind op de tere stengel.
In de auto is het aan te raden om te zorgen dat de bloemen voldoende water hebben, laat ze zeker nooit lang droog staan. Zorg er dus altijd voor dat, wanneer je even moet rijden, er genoeg water voorzien is om de bloemenpracht te beschermen.

Het thuisfront
Zodra de bloemen veilig en wel thuisgekomen zijn, kun je beginnen met de volgende voorbereidingen. Met een zeer scherp mesje snij je de punten ervan af, zorg dat de bloemen een dik oppervlakte hebben zodat ze veel kunnen drinken. Dit kun je bekomen door ze mooi schuin te knippen.
De juiste vaas
Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar een propere, glazen vaas. Let ook wel op het woord proper, en verwijder vuil, zeepresten en alle andere zaken die het rottingsproces kunnen versnellen. Het is ook altijd aangeraden het meegeleverde zakje te gebruiken, dit is een stof om de houdbaarheid te verlengen. Lees wel de verpakking, minder is vaak meer! Beter een beetje minder gebruiken dan teveel is de sleutel tot succes.
Water, beter nu dan later
Water en licht zijn twee zeer belangrijke factoren in het succesvol verlengen van de levensduur. Maar wat is er nu goed of slecht? Je moet er altijd rekening mee houden dat elke bloem anders is. De ene heeft wat meer water nodig dan de andere, en daarom is het goed om altijd even op te zoeken wat jouw boeket nodig heeft. Je kan het water verversen, of gewoon bijvullen. Als het water nog zuiver is, mag je gewoon bijvullen.
Maar laat de bloemen ook zeker niet in volle zon staan, zeker in de zomer. Licht is goed, maar je moet ze natuurlijk niet gaan koken.
Al doende leert men
Sta er zeker en vast ook bij stil dat alles een leerproces is. Als je niets doet kun je ook niets fout doen, maar zolang je eruit leert heeft alles zijn nut. Succes ermee!