Huiskantoor: hoe richt ik mijn werkruimte aan huis in?

0
1570
huiskantoor

Een huiskantoor kan om uiteenlopende redenen wenselijk zijn. Wellicht heeft u een eigen bedrijf waarvoor u een kantoor aan huis heeft of wilt u een studeerruimte inrichten voor u of uw kinderen. Daarnaast kan het ook simpelweg hobbymatig zijn voor iemand die graag op de computer bezig is. Wij delen wat tips over het inrichten van een huiskantoor of werkruimte in huis.

Is een huiskantoor raadzaam?

In sommige gevallen is het perfect om een kantoor aan huis te hebben. Zeker voor mensen met een eigen bedrijf die niet kunnen of willen huren of voor mensen die het huis niet uit kunnen door wat voor reden dan ook en toch graag willen werken. Ook vormt het een ideale studeerplek.

Wat je wel in je achterhoofd moet houden is dat het belangrijk is om werk en privé gescheiden te houden. Neem je laptop niet mee naar de woonkamer om daar op de bank verder te werken, maar zorg dat je al je werkzaamheden in het huiskantoor uitvoert. Dit werkt ook omgedraaid: ga niet in het kantoor zitten om in het weekend spelletjes op de computer te spelen. Zorg dat de omgeving van het huiskantoor de goede prikkels geven, waardoor u in die ruimte in werkmodus zit. Zodra u de ruimte verlaat gaat u over naar privémodus. Trek aan het einde van een werkdag daarom altijd de deur achter u dicht en ga de ruimte alleen binnen wanneer u weer aan het werk gaat.

huiskantoor

Huiskantoor inrichting

De inrichting van een huiskantoor dient rustgevend te zijn, maar ook motiverend. De omgeving moet niet te veel prikkels hebben, zodat je je helemaal op het werk kan richten wanneer je er zit. Kies een rustig kleurenpalet om zo een fijne sfeer te creëren. Wij raden aan om zo veel mogelijk zwart, wit en grijstinten te gebruiken, eventueel in combinatie met (hout)bruin. Dit zijn neutrale tinten die niet afleiden en rust creëren. Als je toch liever een kleurtje in je werkomgeving hebt, maak dan een (licht)blauwe accentmuur. Volgens de kleurenpsychologie zorgt blauwe voor rust en oneindigheid en bevordert het denken en de concentratie.

Welke meubels kies ik?

Je kan je wel voorstellen dat we beginnen met het bureau. Dit is een onmisbaar element in een kantoor. Op het bureau staat veelal een PC of een laptop (of beide). Kies jij ervoor om de rest van het bureau helemaal leeg en opgeruimd te houden en alle bureauaccessoires op te bergen in lades, of leg jij je schrijfwaren netjes langs elkaar? Een kast is altijd handig om mappen en andere belangrijke documenten in te bewaren. Vergeet echter niet om de ruimte ook gezellig (en gezond) te maken met een mooie grote kamerplant en eventueel wat kleine plantjes op planken en/of het bureau. En hang maar wat inspirerende of motiverende quotes aan de muren, om te lezen als je even een dipje hebt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in