Januari: plantenmaand

0
883
Januari: plantenmaand

Nadat we in december volop aandacht besteden aan de kerstboom en kerstartikelen, kunnen we in januari, nadat de kerstboom de deur uit is weer volop aandacht aan onze planten besteden. Januari is normaal gesproken nog een koude wintermaand, dus buiten valt er nog niet veel van je tuin te genieten. Daarom is januari een ideale maand om je bezig te houden met de planten in je woonkamer. Toch moet je als je binnenplanten houdt rekening houden met enkele zaken, zodat je niet al heel snel met dode of dorre planten zit.

Enkele tips voor verzorgen planten

Voor binnenplanten is de lucht waarin ze staan heel belangrijk. Omdat het in januari nog best wel koud kan zijn, zetten we vaak de verwarming hoger. Dit kan ervoor zorgen dat de lucht droog wordt en er zijn maar weinig planten die daar goed tegen bestand zijn. Als je planten last hebben van droge lucht kan je dat onder andere hier aan herkennen: bladeren worden droog en krijgen bruine vlekken. Vooral de punten van bladeren worden het eerste droog, verkleuren en gaan omlaag krullen. Je kan ook de aarde controleren. Als deze erg droog aanvoelt kan dit komen doordat de lucht in je huis te droog is. Ook de luchtvochtigheid kan voor problemen zorgen. Je kan dit controleren en oplossen door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger in huis te plaatsen of schaaltjes met water op de verwarming te zetten. Bespuit je planten regelmatig met een plantenspuit. Wil je juist deze problemen niet hebben, dan kan je kiezen om vetplanten in huis te nemen. Deze planten zullen niet snel last krijgen van droge lucht en luchtvochtigheid. Zet ook je planten eens in de zoveel tijd in een dompelbad, maar niet te lang, anders kan het de wortels aan gaan tasten.

Januari: plantenmaand
Een huiskamerplant zorgt voor gezelligheid én zuurstof

Enkele geschikte januari planten

Vriesea
Deze plant is gewend om te overleven in de regenwouden van Midden- en Zuidamerika. Deze plant heeft dunne en lange bladeren en zal niet heel snel tot bloei komen. Maar als deze in bloei komt, dan kan je genieten van prachtige roze of rode bloemen. Deze bloei zal overigens maar 3 tot 6 maanden plaatsvinden, waarna het zomaar enkele jaren kan duren voordat hij weer in bloei staat. Hij moet regelmatig veel water hebben. Als je hem water geeft, mag hij gerust langdurig in vochtige grond staan. Zorg bij deze plant er wel voor dat je een hoge luchtvochtigheid in huis hebt.

Flamingoplant
De flamingoplant staat bekend om zijn prachtige roze bloemen met een grote knop. De bladeren zijn mooi groen met een glanslaag. Deze plant komt oorspronkelijk uit Guatemala en gedijt het beste met veel licht en warmte, maar niet in de volle zon. Af en toe water geven is voldoende.

Azalea
Deze Aziatische plant gaat in de wintermaanden januari t/m april in bloei staan en heeft rode bloemen. Deze plant moet je niet boven een radiator zetten want hij kan niet heel erg tegen een droge lucht. Verwijder regelmatig dode bloemen. Geef hem regelmatig water en zet hem op een schotel met water erin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in