lattenbodem of boxspring?

0
857
lattenbodem of boxspring
lattenbodem of boxspring

Moet ik kiezen voor een lattenbodem of boxspring?

Je bed is aan vervanging toe en je bent je aan het oriënteren op een nieuw bed. Dat kan je toch nog best wat hoofdbrekens bezorgen. Want naast dat er vele verschillende soorten stijlen, materialen en groottes zijn kun je ook een keuze maken tussen een bed met een lattenbodem of een boxspring. Voor de een is de keus snel gemaakt omdat er een bepaalde voorkeur is. Maar voor een ander kan dat best nog een dilemma zijn om te kiezen tussen een lattenbodem of boxspring. Want je kunt je geld maar een keer uitgeven, en dan wil je de beste waar voor je centen. Om die keus wat makkelijker te maken zetten we de voordelen maar ook de nadelen van een lattenbodem en een boxspring op een rij.

Het klassieke bed

Bijna iedereen heeft ooit een bed met een lattenbodem gehad. Of er minstens een keer op geslapen. Een lattenbodem is een lichaamsondersteunend onderdeel van het bed. Het zorgt ervoor dat het matras blijft liggen op het bedframe en het verdeelt het gewicht van een persoon gelijkmatig over het bed. De meeste lattenbodems bestaan, zoals de naam doet vermoeden uit (houten) latten. Sommige lattenbodems zijn bij het hoofd- en voeteneinde verstelbaar. Een verstelbaar hoofdeinde kan handig zijn wanneer je wilt lezen of ontbijten in bed. En om bijvoorbeeld je voeten hoog te houden bij een aandoening, is een verstelbaar voeteneinde erg handig.

De voordelen en nadelen van een lattenbodem

Een bed met lattenbodem heb je in zoveel verschillende uitvoeringen en maten. Je kunt altijd wel een bed vinden die bij je interieur en smaak past. Een standaard bed heeft een hoogte van rond de 40 centimeter. Maar bedden met lattenbodems lenen zich ook uitstekend voor hoogslapers of een stapelbed. Erg handig wanneer je weinig ruimte hebt en leuk voor de kinderen. Een ander voordeel van een bed met lattenbodem is dat je bijna alle soorten matrassen kunt gebruiken. Er kleven natuurlijk ook enkele nadelen voor het kiezen voor een bed met een lattenbodem. Een lattenbodem kan sneller kapotgaan. Doordat er vaak met houten latten wordt gewerkt kan er sneller een of meerdere kapotgaan. Bijvoorbeeld doordat kinderen erop springen of dat je er net wat te hard op neerploft.

De boxspring

Een boxspring is vooral de laatste jaren erg in opkomst. Maar het is geen nieuw product want het wordt al jaren gebruikt in de hotelindustrie. Daarom is het ook wel bekend als een hotelbed. Een echte boxspring bestaat uit een matras met binnenvering in combinatie met een onderstel. Het is een duurzaam en comfortabel product. Letterlijk vertaald betekent boxspring een bak met springveren. Dat is het eigenlijk ook wel. Een houten bak vol springveren afgedekt met schuim en stof. Naast de springveren is de binnenkant verder leeg. Dit zorgt ervoor dat de boxspring erg goed geventileerd is. Om echt gebruik te maken van een boxspring wordt er bovenop nog een matras en/of een topdekmatras gelegd. Dit matras is meestal een pocketvering matras.

lattenbodem of boxspring?
Een lattenbodem of boxspring? Een veel gestelde vraag. Een boxspring is een kwaliteitsbed.

De voordelen en nadelen van een boxspring

Doordat bovenop een boxspring een matras komt, wordt het lichaam beter ondersteund omdat hierdoor een langere veerweg ontstaat. Een ander voordeel van een boxspring is dat deze een hogere instap heeft. Een gemiddelde boxspring inclusief matras is vaak tussen de 40 en 55 centimeter hoog. Dit is voor lange mensen of mensen die last hebben van hun knieën erg comfortabel. Een boxspring is daarnaast vaak verstelbaar in verschillende standen. Een nadeel van een boxspring is dat de keus toch wat beperkter is dan een bed met een lattenbodem, ook al worden er tegenwoordig boxsprings gemaakt in verschillende soorten materialen, stof en maten. Tot slot is een erg vervelende nadeel van een boxspring dat je deze vaak in zijn geheel moet vervangen wanneer er een beschadiging is. Dit komt doordat een boxspring een geheel is en het niet zo makkelijk is om een onderdeel te vervangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in