Plafondventilator: ideaal voor in de zomer

0
1143
Plafondventilatoren
Plafondventilatoren

Een plafondventilator is een een elektrisch aangedreven mechanische ventilator die gemonteerd zit aan het plafond van een kamer of ruimte. Aan deze opgehangen ventilator zitten de bladen gemonteerd aan de naaf waarmee de lucht in de ruimte in beweging wordt gebracht waardoor deze gaat circuleren. Doorgaans draaien plafondventilatoren langzamer dan andere typen circulerende ventilatoren zoals de tafelmodellen of de standaardmodellen. Het koelende effect op mensen komt doordat de warme lucht in een ruimte in beweging wordt gebracht.

Omgekeerd kan deze ook gebruikt worden door hem in tegengestelde richting te laten draaien. Als men de stookkosten wil verlagen kan men profiteren door het creëren van een stratificatie van de warme lucht die opstijgt naar beneden te duwen. Hiermee beïnvloed men het klimaat in de ruimte voor zowel de inzittenden als de thermostaat metingen. Wat weer bevorderlijk is voor de energie-efficiëntie. Het kan 10% schelen op de energierekening (bron eneco). Overigens zit de omkeer stand niet op elke plafondventilator; wat betekent dat wanneer gewenst is dat bij aanschaf het een puntje van aandacht is.

Plafondventilatoren zorgen voor verkoeling
Plafondventilatoren zorgen voor verkoeling

Plafondventilator: ideaal voor in de zomer.

Er is niks vervelenders dan het niet in slaap kunnen komen op een zwoele zomeravond. Men moet de volgende dag weer vroeg op om aan de slag te gaan maar de slaap wil maar niet komen omdat men niet meer weet waar men het zoeken moet van de warmte. In de tegenwoordig goed geïsoleerde huizen kan warmte dagen blijven hangen, met als gevolg dat men veel te laat in slaap valt waardoor men geradbraakt op het werk verschijnt.

Deze ongemakken zijn simpel te voorkomen door het aanschaffen van een plafondventilator, die tevens prima als binnenverlichting kan dienen. Door de verschillende snelheden kan men ze instellen op elke gewenste snelheid. De ventilator op de rustigste stand doet je lekker in slaap vallen met een koel briesje constant over je heen. Prettige bijkomstigheid is dat wanneer de lucht in beweging is de muggen geen kans hebben om te landen, zodat de ramen lekker op een kiertje kunnen. Het zachte gezoem en de verkoelende wind van de plafondventilator zal men heerlijk doen slapen.

Een plafondventilator veel goedkoper in verbruik tegenover een airconditioning.

Bij een beetje airconditioning zit al gauw op een verbruik van rond de 2 Kwh en dan hebben we het nog geeneens over de aanschafkosten en de installatiewerkzaamheden, vooral bij een split unit. In ons land kunnen de zomers heet zijn, maar zo is het niet het hele jaar. Uit economisch oogpunt is dan verstandiger om een plafondventilator te nemen. Vele malen goedkoper en praktisch geen onderhoud dan misschien alleen een beetje stof eens in de zoveel tijd van de rotorbladen afnemen.

Plafondventilatoren zijn er in verschillende uitvoeringen. Je hebt ze met of zonder lamp uitgevoerd of met trekkoordjes om de lamp en verschillende snelheden of draairichting te bedienen. De modernere uitvoeringen hebben een afstandsbediening, er zijn er ook waarbij het bedieningskastje op de muur wordt bevestigd. De ventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende groten en in meerdere of mindere aantal rotorbladen.
Kortom: een plafondventilator voorkomt een hoop ergernis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in