Sfeer door verlichting

0
1263
Sfeer door verlichting

Verlichting bepaalt de sfeer in een wooninterieur. Het heeft invloed op de uitstraling in een ruimte waarin licht wordt gecreëerd. Om de juiste verlichting in een woning te plaatsen is het belangrijk om eerst een lichtplan te maken. Er zijn verschillende soorten verlichting waar functie en sfeer een grote rol spelen. Met het maken van een lichtplan komen de drie soorten verlichting die nodig zijn voor een woning. Basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting. Maar wat is sfeerverlichting precies en hoe creëer je de perfecte sfeerverlichting?

Verlichting in elke ruimte

Basisverlichting kennen we allemaal wel. Het is het eerste licht wat je eigenlijk aandoet zodra je een kamer binnenstapt. Het is het grote licht wat in de keuken, huiskamer, overloop of gang is. Accent- of functionele verlichting wordt gebruikt wanneer je een boek leest in je favoriete stoel, denk bijvoorbeeld aan een leeslamp. Of aan tafel eten met een hanglamp. Keukenverlichting tijdens het koken of een bureaulamp tijdens het huiswerk maken. Maar ook buitenlicht naast het tuinpad of oprit, is licht wat een functie heeft. Je voelt je veilig als er licht buiten brandt. Het houdt ook inbrekers bij je huis weg. Sfeerverlichting is het warme en gezellige licht wat een ruimte redelijk verlicht.

Sfeer door verlichting
Creëer een bepaalde sfeer in de woonkamer door middel van verlichting

Sfeerverlichting voor romantische avonden

Een mooie tafellamp op een dressoir of bijzettafel. Vloerlampen in de hoek en (dim)spotjes onder of boven een mooi schilderij. Romantische wandverlichting, allemaal behoren zij tot de schemerverlichtingen, oftewel sfeerlichten. Het is licht wat niet hoger komt dan 25 of 40 watt en zijn in diverse kleuren. Schemerlicht is sfeerbepalend voor een woonkamer en/of slaapkamer. Sfeerverlichting brengt warmte en kleurharmonie bij mensen los. Een diner in je eigen woonkamer met kaarslicht en op de achtergrond enkele sfeerlampjes, niets is zo romantisch.

In iedere ruimte in huis heb je een andere bezigheid. In de keuken doe je normaal gesproken het meest keukenwerk. daar is basis en diffuus (functioneel) licht belangrijker dan sfeerverlichting. In een badkamer kunnen functioneel- en sfeerverlichting juist weer belangrijk zijn. In een slaapkamer kunnen alle drie de verlichtingen een rol spelen en in een kinderkamer is het belangrijk dat een kind zich veilig voelt en spelen kleuren en vormen een belangrijke rol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in