Tijd voor de grote schoonmaak

0
798
Het is tijd voor de grote schoonmaak!
Het is tijd voor de grote schoonmaak!

Zijn ze er al, de voorjaarskriebels? Veel mensen krijgen in het voorjaar het rusteloze gevoel dat er iets in huis moet veranderen. Vaak uit dit zich in een grote schoonmaak, de voorjaarsschoonmaak (met nadruk op schoonmaak). Ja het hele huis wordt aan kant gemaakt! Alles wordt uit de kastjes gehaald en er wordt gronding geboend en gesopt. Een grote schoonmaak in huis kan erg verhelderend werken. Alles is weer uitgeplozen en schoon. Je weet weer waar alles ligt en dat er geen onnodige troep meer in huis het rondzwerft. Denk je nu dat wil ik ook? Hier lees je alles over hoe je deze mega schoonmaakklus het beste aanpakt.

Het plan voor de grote schoonmaak

Ga per kamer aan de slag. Bedenk van tevoren goed wat je wilt bereiken en wanneer. Wellicht is het niet mogelijk het hele huis in een dag te doen. Om te voorkomen dat straks alle spullen uit de kasten door het hele huis staat en je door de bomen het bos niet meer ziet. Is het handig om per ruimte te beginnen. Mocht je in tijdnood komen kun je de ruimte desnoods de volgende dag afmaken. Wanneer het hele huis overhoop is, kan dit erg veel stress veroorzaken.

Oké: je weet in welke volgorde je welke kamer gaat doen. Wellicht is het verstandig in de ochtend te beginnen met een grote klus zoals bijvoorbeeld de woonkamer en keuken. Wanneer er nog tijd over is aan het einde van de dag kun je nog ander dingen oppakken.

Tijd voor een grote schoonmaak? Gooi dingen weg!

We beginnen met de woonkamer. Pak 3 grote dozen of vuilniszakken waar je duidelijk op kunt zetten waar het voor bedoeld is. “weggooien”, bewaren op een andere plek”, “weggeven/kringloop” zijn bijvoorbeeld goede labels om te gebruiken. Zo kun je niet de verkeerde zak naar de kringloop brengen, dit zou zonde zijn. Pak de schoonmaak stap voor stap aan. Begin met de boekenkast en zo door naar de volgende kast. Tot dat je alle kasten hebt gehad. Vervolgens overal met een stofdoel overheen en een vochtige doek. Als laatste stofzuigen en dweilen. De woonkamer is klaar!

Tijd voor de grote schoonmaak
Heerlijk met een sopje door het huis. Een opgeruimd huis geeft je een rustig gevoel. Het is tijd voor de grote schoonmaak!

Op naar de volgende ruimte. De keuken. Een grote lastige klus. Dit komt omdat de keuken vaak veel gebruikt wordt en dit de plek is voor lastige vlekken. Bedenk dus goed of hier nog genoeg tijd voor is. Begin anders aan de slaapkamer. Ook de kastjes zitten hier vaak vol met spullen en etensresten. Ook in de keuken maak je verschillende dozen of zakken met labels erop. Je gaat hetzelfde te werk met alle kastjes. Bekijk al het etenswaar wat je tegenkomt en controleer het op datum. Staan er veel spullen in de keuken die je nooit gebruikt? Weg ermee. Dit is het geschikte moment om ook eens naar de indeling van de keukenkastjes te kijken. Nu alles uit te kasten wordt gehaald is het gemakkelijk een nieuwe indeling te maken. Na het opruimen van de kastjes komt het schoonmaken van de keuken zelf. De afzuigkap, het gasfornuis en de gootsteen worden grondig onderhanden genomen. Zorg voor de juiste schoonmaakmiddelen voor deze klus. Een goede ontvetter is geen overbodige luxe bij het schoonmaken van de keuken.

De grote schoonmaker beter voor de nachtrust

De slaapkamer is de kamer voor ontspanning. Heerlijk slapen lukt het beste in een schone frisse omgeving. Voordat je begint, bedenk eens wat de functie is van de slaapkamer. Soms wordt de slaapkamer ook gebruikt als studieruimte of als washok. Vindt je dit prettig of juist niet? Deze schoonmaak geeft je de ruimte om eens goed over de mogelijkheden na te denken. Misschien kun je de studeerkamer ook ergens anders maken als je de zolder eens goed opruimt. Ook deze ruimte pakken we op dezelfde manier aan, 3 zakken of dozen waarop duidelijk staat beschreven wat er mee moet gebeuren.

Na de slaapkamer ga je verder met de andere ruimtes in het huis. Het washok, de computerkamer, de zolder, etc. Vergeet bij het washok de wasmachine en droger niet te reinigen.

Als laatste pak je het toilet en badkamer grondig aan. Anti-kalk en chloor zullen hierbij goed van pas komen. Laat je toilet en badkamer stralen door alle kalk erg te poetsen. Het lijkt misschien een vervelende klus, maar je zult zien dat je super trots bent op het resultaat!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in