Tips inrichting zolderkamer

0
1171

Een zolderkamer is automatisch vaak een opbergruimte. Andere mogelijkheden zijn een wasruimte of logeerkamer. Het is jammer dat er zo makkelijk gedaan wordt over de zolderkamer, want er is veel meer mogelijk met de inrichting van een zolderkamer. Sommige zolderkamers zijn vrij groot en ruim opgezet. Hier zit veel meer potentie in dan enkel een opbergruimte. In dit artikel geven we enkele tips voor de inrichting van je zolderkamer.

Zolderkamer inrichten

Vaak heeft een zolderkamer schuine wanden, vanwege de veelvoorkomende huizen met puntdaken. Zodoende hou je weinig netto loopruimte over. Het is belangrijk om de ruimte zo optimaal mogelijk in te richten. De loop of staruimte kan vergroot worden door middel van een dakkapel. Een dakkapel zorgt voor meer ruimte en meer lichtinval wat zowel positief is voor de fysieke ruimte, maar ook voor de optische ruimte op de zolderkamer.

Verlichting is altijd belangrijk, voor de sfeer, maar ook voor de functie zelf. Afhankelijk van de functie van de zolderkamer, kun je geschikte verlichting uitzoeken. Voor een werkkamer op zolder heb je bijvoorbeeld meer aan inbouwspots en bureaulampen of gerichte verlichting. Wanneer het een slaapkamer wordt, kun je denken aan dimbare lichten en staande lampen. Zorg er vooral ook voor dat de verlichting niet te veel ruimte inneemt, omdat de ruimte vaak al redelijk beperkt is.
moderne zolderkamer

Meubels en kleuren op de zolderkamer

Veel gebruikt op zolderkamer, zijn schotten en inbouwkasten. Dit is ideaal om optimaal gebruik te maken van de schuine wanden. Daarnaast kun je ook bedden en bureau’s op maat laten maken. Deze kun je inbouwen, zodat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de eventuele hoeken en schuine muren.

We adviseren om veel gebruik te maken van lichte kleuren. De ruimte lijkt daardoor ruimer, wat een rustiger gevoel geeft. Een zolderkamer geeft al snel een benauwder gevoel en dit kan versterkt worden met donkere en felle kleuren. Dit raden we daarom af.

Voor wat betreft de vloer en het plafond kan er ook het beste gekozen worden voor een strakke uitstraling. Let er vooral op dat de vloer niet te gehorig is. Maak altijd gebruik van een goede ondervloer. Zeker in wat oudere woningen liggen vaak houten vloeren die veel kraken. Een houten vloer hoeft niet te kraken met de juiste ondervloer. Hou hier dus goed rekening mee.

Rondom de zolderkamer

De trap naar de zolder

Er zijn diverse mogelijkheden voor een zoldertrap. Bij sommige zolderkamers wordt gebruik gemaakt van een vlizotrap. Andere mensen hebben een vaste trap. Dit kan een rechte of een wenteltrap zijn. Soms is het mooi om de trap onderdeel te laten zijn van de zolderkamer.

Licht op de zolderkamer

Kijken we dan naar de zolderkamer zelf, dan is het belangrijk dat er voldoende licht naar binnen kan vallen. Een zolderkamer is vaak iets donkerder dus een dakraam of dakkapel zou ideaal.

Isolatie zolderkamer

Vaak zijn zolderkamers slechter geïsoleerd dan de rest van de woning. Dit heeft als gevolg dat het in de zomer vaak te warm is en in de winter weer te koud is op de zolderkamer. Het is slim om de zolderkamer handmatig extra te isoleren. Hiermee zorg je ook dat de temperatuur beter behouden blijft, wat weer zorgt voor lagere stookkosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in