Welke type lamp is geschikt in mijn huis?

0
1070
lamp in woonkamer
lamp in woonkamer

Lampen vind je tegenwoordig in allerlei uitvoeringen, soorten en maten. Maar wat voor soort lamp moet je kiezen voor je interieur? Wordt het een vloerlamp? Een wandlamp of toch een mooie hanglamp? Wij helpen je alvast door de meest gangbare lampen op een rijtje te zetten. Want welke soorten zijn er tegenwoordig in? In ons nieuwe blog lees je meer over de verschillende modellen, uitwerkingen en stijlen die je tegenwoordig vaak terug ziet komen in een interieur. Lees je dan ook van tevoren goed in wanneer je op jacht gaat naar nieuwe lampen in je woningen.

Lampen voor aan het plafond

Plafondlampen zijn misschien wel de meest gekochte lampensoorten in Nederland. Doorgaans is dit dan ook de primaire lichtbron in een kamer of ruimte. Dat licht belangrijk is, tonen plafondlampen aan. Niets is namelijk belangrijker dan een lamp aan het plafond te hebben hangen die voorziet in een goede lichtbron. Een huis kan dan ook niet zonder een aantal lampen aan het plafond. Ook hier is veel keuze: worden het spotjes of toch mooie, klassieke plafonnieres die een schemerige gloed aan je interieur geven. Plafondlampen kunnen dan ook prima dienen als sfeermakers in je woning.

wandlamp woonkamer
wandlamp woonkamer

Wandlampen

De wandlamp is ook zo’n type lamp die onmisbaar is in een woning, vaak zorgt deze soort ervoor om de aandacht op bepaalde delen van het interieur te vestigen. Bijvoorbeeld een mooie kast of een spiegel of schilderij. Ook wandlampen kun je in verschillende sterktes kopen: heb je wandlamp nodig die je kamer wel verlicht maar tegelijkertijd ook voor sfeer zorgt? Koop dan een wandlamp waarvan de lamp iets meer bedekt is. Wil je je lamp laten stralen? Probeer dan eens een wandlamp met een uniek uiterlijk en een sterke lamp. Zo weet je zeker dat je wandlamp naast verlichting ook een eyecatcher is.

Lamp op pootjes

Dan zijn er nog de lampen op pootjes of met een vaste voet. Denk hierbij aan verschillende stalampen op de vloer of een lampje op je bureau of dressoirkast. Hoewel sommige lampen op poten meer een decoratief element zijn, kunnen vloerlampen ook voor een primaire lichtbron zorgen. Bijvoorbeeld om ’s avonds een boek bij te lezen. Wist je trouwens dat lampen tegenwoordig soms uitgerust zijn met een dimfunctie? Zo kun je zelf bepalen of de lamp dient als échte lichtbron of juist meer voor een sfeervolle of decoratieve functie moet zorgen.

Ledverlichting heeft de toekomst
Probeer, wanneer je lampen koopt, altijd een lamp te vinden die ook op ledverlichting brandt. Ledverlichting is namelijk een duurzame vervanger van de gloeilamp of halogeenlamp en verbruikt zelfs minder energie dan de spaarlamp. Het licht van een ledlamp zal doorgaans wel sterker zijn dan dat van gloeilampen of spaarlampen. Maar door een lamp met dimmer te kopen, kun je dit weer compenseren. Het enige nadeel is de prijs: op dit moment zijn ledlampen nog wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld gloei- of spaarlampen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in