Werken in dezelfde houding: zorg voor de juiste meubels

0
800
bureaustoel
bureaustoel

Wat is de beste manier van gezond en lang werken achter elkaar, zonder de kans te verhogen op spierpijn en blessures? Het begint niet alleen met een juiste houding en regelmatig bewegen tijdens het werk, het is ook het meubilair waar je achter zit. En niet alleen bureaus en stoelen, maar ook het overige interieur. We geven graag wat tip om schadevrij de werkdag door te komen.

Om RSI-klachten te voorkomen is het goed opletten dat herhalende bewegingen niet routine worden. Twee uur dezelfde beweging maken, afhankelijk van de belasting die het oplevert natuurlijk, is echt wel een maximum. Daarna wordt het tijd voor iets anders. Maar wie eerlijk bij zichzelf te rade gaat, moet meestal erkennen dat dit te vaak niet lukt. Sterker nog, soms zitten we dagen achtereen uren achter elkaar te werken, bijvoorbeeld in een productiehal of achter de pc. En als we heel eerlijk zijn, zelfs na werk bewegen we soms niet genoeg.

Doe er zelf wat aan
Het is dus van groot belang om te voorkomen dat je op werk monotoon werk verricht met ondermaatse faciliteiten. Daar kun je zelf ook genoeg aan doen. Zo behoort de bovenkant van je beeldscherm ter hoogte van je ogen te zitten. Ontlast ook je armen door af te wisselen met de muis tussen linker en rechter arm. En zoals gezegd, gooi ook om de zoveel tijd de armen en schouder los.

bureaustoel
Een juiste houding is zeer belangrijk voor je werk. Het zorgt ervoor dat je geen klachten krijgt.

 

Houding
Ook je bureaustoel verdient daarin enige aandacht. Je voeten moeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90 graden. Ook je ellebogen moeten in een natuurlijke houding staan, terwijl je handen los van het tafelblad licht gebogen gebruikt moeten worden. Op veel arbosites vind je alle info over de juiste houding.

Maar daarbovenop: je bureau moet worden afgesteld op jouw hoogte, en dus moet je bureau in hoogte verstelbaar zijn. Heb je een vast bureau? Grote kans dat het te laag of te hoog is. Maar met een goede bureaustoel, tafel, ontvangstbalie of statafel is dat wel het geval. Staat de aanschaf van een bureau of stoel voor de deur. Kijk even naar de minimale en maximale hoogte waar een bureau of stoel voor kan worden gebruikt. En niet alleen de hoogte doet ertoe, een verstelbare armleuning is wel zo prettig om je armen rust te geven als ze veel worden gebruikt. Zo hou je gezond op werk, en pijnloos voor de momenten dat je toch een paar uur flink aan de slag moet. Niet in de laatste; iedereen ongeacht het aantal uren werkt liever achter een goed bureau dan een onpersoonlijk bureau zonder maatwerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in