De afwegingen bij het plaatsen van een dakkapel

0
770
dakkapel

Wanneer u besluit een dakkapel te plaatsen op uw dak, zijn er verschillende afwegingen om te moeten maken. Als eerste is het belangrijk achter de reden te staan waarom u een dakkapel aanschaft.
Door het plaatsen van een dakkapel op de bovenste verdiepingen van een woning, creëert u simpel extra ruimte om de verdieping optimaal te kunnen benutten. Zeker bij een schuin dak maakt u een enorme winst in leefruimte.
Een extra bonus die u krijgt door het plaatsen van een dakkapel op uw woning is dat de ruimte veel meer licht binnen kan laten vallen. Veelal zijn de ramen van een dakkapel te openen, waardoor u ook automatisch toegang krijgt tot frisse lucht.

 

Schuin of plat?

 

Dakkapellen zijn verkrijgbaar in diverse soorten. Meestal zie je dakkapellen met een plat dak. Het kan zijn dat een schuin dak beter past bij de stijl van je huis. Deze daken worden over het algemeen afgewerkt met dakpannen. Dakkapellen met een plat dak zijn vaak goedkoper dan dakkapellen met een schuin dak. Echter is voor een dakkapel met een schuin dak wel een bouwvergunning nodig.

 

Hout of kunststof?

 

Dakkapellen van hout hebben een natuurlijke look en stralen kwaliteit uit. Vroeger werden dakkapellen al van hout gemaakt; vorm, maat en stijl zijn eenvoudig naar wens aan te passen.
De basisconstructie van deze dakkapellen bestaat uit hout, maar voor de afwerking kunnen ook kunststof platen worden gebruikt. In onderhoud is de combinatie van hout en kunststof een goede uitkomst. In het kiezen van de kozijnen voor een houten dakkapel, heb je de keuze uit kozijnen van hout of kunststof.
Kunststof dakkapellen worden steeds meer geplaatst, omdat deze onderhoudsvriendelijker zijn. Ze zijn iets duurder dan dakkapellen van hout, maar gaan langer mee zonder dat er reparaties nodig zijn. Kunststof dakkapellen kunnen zelfs zo gemaakt worden dat het lijkt alsof ze van hout zijn gemaakt. De dakkapel prijs zal dus wat hoger zijn, maar het onderhoud is daarentegen een stuk gebruiksvriendelijker.
Ze zijn opgebouwd uit een houten constructie met een afwerking van kunststof platen. Ook de kozijnen zijn van kunststof, maar kunnen ook gecombineerd worden met hout. Zelfs volledig kunststof dakkapellen zijn tegenwoordig beschikbaar, maar wel weer wat duurder dan de standaard kunststof dakkapellen.

 

Slot tip

 

De beste tips voor het kiezen van een dakkapel zijn eigenlijk om vooral goed te oriënteren. Kijk wat het beste bij de woning past en in het straatbeeld. Bezoek een showroom, voor extra inspiratie en vraag eventueel vrijblijvend een offerte aan zodat u goed voorbereid bent wanneer u uw definitieve keuze maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in