Een veilig huis voor kinderen

0
736

Veiligheid gaat boven alles met kleine kinderen in huis. Daarom is het verstandig om een paar voorzorgmaatregelen te nemen. Het kost je een investering in tijd en moeite, maar ze zijn het zeker waard. Een ongeluk zit in een klein hoekje hoe goed je je kind ook in de gaten houdt. Welke aanpassingen kun je aanbrengen in je woning? We zetten een aantal belangrijke punten op een rij.

Hoekjes

Scherpe hoeken van tafels of nachtkastjes zijn belangrijk om aan te pakken. Kinderen stoeien graag in de huiskamer. Met jou of met elkaar. Dan gaat er wel eens iets mis. Je kind stoot zijn voorhoofd tegen een tafelhoek. Resultaat: een grote jaap, veel bloed en naar de dokter om te laten hechten. Aanpakken dus die scherpe hoekjes. Liever niet met gewone tafelhoekjes, maar met echt dikke tafelhoekjes met eventueel een ronde vorm. Heeft een tafel niet alleen scherpe hoeken, maar ook scherpe randen? Dan kun je hier ook veiligheidsstrips voor kopen.

Stopcontacten afschermen

Je baby kruipt al lekker rond. Dan wil je niet dat hij met elektriciteit in aanraking komt. Schaf daarom stopcontactbeveiligers aan. Die zijn niet zo duur in de aanschaf. Plaats de afdekplaatjes of losse plugs in stopcontacten waar je kind bij kan komen. Er zijn ook kindveilige wandcontactdozen. Ook als je kind wat ouder wordt gewoon laten zitten. Je kleine onderzoeker vindt zo’n stopcontact spannend en zal kijken of hij er ook iets in kan stoppen.

Traphekjes

Plaats boven en onder aan de trap een traphekje. Zo voorkom je dat je je kruipende avonturier boven aan de trap vindt. Of erger. Je hebt traphekjes in alle soorten en maten. Is de trap te bereiken via een gangetje met een deur? Dan kun je er ook voor zorgen dat de deur altijd dicht is en de deurklink naar boven is gedraaid. Zo voorkom je dat je kleine de deur kan openmaken.

Keuken

Schoonmaakmiddelen kun je het best hoog opbergen zodat je kind er niet bij kan komen. Heb je hier niet de mogelijkheid voor? Koop dan kindersloten of magneetsloten op de keukenkastjes. Tijdens het koken draai je de stelen van koekenpan of steelpan naar achteren. Zorg dat je kind niet bij de oven kan komen als deze heet wordt aan de buitenkant.

Badkamer

Zorg ervoor dat in het bad een thermostaatkraan met beveiliging gemonteerd is. Om de kraan heen kun je een speciale opblaasbare hoes binden. Kinderen kunnen namelijk gemakkelijk hun hoofd stoten aan de kraan. Op de bodem van het bad kun je een antislipmat leggen. Belangrijkste: blijf er altijd bij als je kind in bad zit.

Deuren
Je kind zit met zijn vingers tussen de deur door een dichtvallende deur. Of je kind gaat met de deur spelen en zit aan de scharnierkant klem met een vinger. Dit zijn zenuwslopende momenten. Je kunt deuren beveiligen door deurstoppers en deurstrips.

Let op water in de buurt

De komst van een of meerdere kinderen is vaak aanleiding om te gaan verhuizen. Je wilt ruimer wonen in een kindvriendelijke buurt met speeltuintjes. Ga je huizen bezichtigen kijk dan of er geen sloten in de buurt zijn. Een grote vijver bij de buren kan ook gevaarlijk zijn. Je kunt ook kijken welke planten er in de tuin staan en of deze giftig kunnen zijn voor kinderen. Let ook op giftige planten in huis.

 Nog een laatste tip: kruip zelf eens rond door de woonkamer om alle potentiele gevaren te inventariseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in