Energieneutraal wonen

0
709
Bij energieneutraal wonen is het belangrijk dat energie op een duurzame manier wordt opgewekt. Steeds meer woningen houden al rekening met duurzaam wonen. Dit  past helemaal in de tijd waarin we leven. Steeds meer woningen worden energie neutraal. Een van de bekenste toepassingen bij duurzaam wonen is het gebruiken van zonnepanelen. Zonnepanelen worden op het dak geplaatst of op bijvoorbeeld een schuur in de tuin.

Waarom energieneutraal wonen?

Op lange termijn is dit goed voor de portemonnee en het milieu. Door energie te halen uit zonnepanelen kost het geen extra (grijze) stroom. Uiteraard levert Nederland lang niet genoeg zon voor alle huishoudens te bedienen. Maar door het gebruik van zonnepanelen kunnen we zeker een stuk duurzamer leven. Een ander onderdeel van duurzaam leven is ook dat afval warmte opnieuw wordt opgeslagen, vervolgens gerecycled en daarna weer hergebruikt.

Ieder huishouden werkt verschillend

Per huishouden is er eigenlijk een andere aanpak om energie neutraal te wonen. Dit geldt eveneens voor het type woning en wijk. De juiste combinatie van de inzet van middelen maakt het duurzaam wonen goed en voordelig. De kans op succes voor gemeentes is op deze manier ook groter. Veel mensen hebben al positieve ervaringen. Ben jij ook geïnteresseerd in duurzaam wonen, praat dan eens met mensen in je omgeving die hier al op ingericht zijn.

Andere tips voor een energieneutraal huishouden

In kleine ruimtes verbruik je minder energie. Deze ruimtes zijn makkelijker op temperatuur te houden, daarnaast zijn ze ook makkelijker om warm te krijgen. Daarnaast werken natuurlijke energiebronnen ook. Een kaars in de winter is goed voor licht en warmte in de woonkamer!

zonnepaneel

Zonnepanelen aanschaffen

Je komt ze tegenwoordig steeds vaker tegen, zonnepanelen. Dat is goed, want de zon hoeft ook niet persé te schijnen voor een zonnepaneel om energie te genereren. Er komen steeds meer daken met daarop een flink aantal zonnepanelen. Waar het in het begin misschien weleens gek leek, begint het beeld toch wel vertrouwd te raken. Het is misschien even een klus, maar wanneer de zonnepanelen geplaatst zijn, gaat het leven ook weer gewoon door. Met andere woorden: het verandert je manier van wonen totaal niet. De panelen zitten op het dak, en verder is er in de woning zelf weinig verschil te merken met de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak. Behalve dan dat de uitstraling van het huis anders is geworden.

Investering op de lange termijn

Zoals al eerder gezegd is, is de aanschaf van een zonnepaneel een investering met het oog op de toekomst. Voor nu is het wellicht een wat grotere investering. Maar het heeft zich al in veel gevallen uitgewezen dat de investering winstgevend wordt. Met het oog op de lange termijn is het dus zeker een zinvolle investering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in