Het belang van goed gereedschap

0
1209
Het belang van goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk

Bij iedere bouw- of verbouwklus is het onvermijdelijk: moet ik voor prijzig gereedschap kiezen of goedkoper gereedschap? Of het nu gaat om een eenvoudige hamer of een geavanceerde boormachine: er is ontzettend veel keuze. Met degelijk gereedschap weet je in ieder geval zeker dat je goed zit. Laat je vooral niet misleiden door namaak- of replicaproducten. Dit soort gereedschap slijt niet alleen sneller, het kan ook nog eens gevaarlijk zijn als je het gebruikt. Ga dus altijd aan de slag met gereedschap dat je vertrouwd en dat gekeurd is. Maar wat is nu het juiste gereedschap? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Hoe weet ik wat goed gereedschap is?

Goed gereedschap vind je doorgaans in de bouwmarkt of bouwspeciaalzaak bij jou in de buurt. Als je hier je gereedschap koopt, kun je bovendien gebruik maken van service en kennis van het personeel. Zij kunnen je voorzien van raad en advies voor de juiste aankoop. Daarnaast heb je ook webshops die gereedschap verkopen. Inmiddels is het ook mogelijk om via deze websites naar specificaties te vragen. Vraag je je af of het stuk gereedschap dat jij hebt gekocht wel een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft? Raadpleeg dan een website om prijzen te vergelijken. Doorgaans zijn de producten van de bekend(ere) merken van betere kwaliteit.

 

Boormachines vallen doorgaans onder elektrisch gereedschap

Goed gereedschap, goed opgeborgen

Om te zorgen dat je gereedschap langer meegaat moet je het regelmatig inspecteren. Laat gereedschap in ieder geval nooit rondslingeren nadat je klaar bent of pauze neemt. Laat, met name elektrisch gereedschap, niet buiten liggen. Probeer je spullen altijd zo snel mogelijk nadat je het gebruikt hebt op te bergen. Hier bestaan meerdere opties voor: van handige opbergbakken of een luxe gereedschapskist. Hierdoor blijft je gereedschap vrij van roest, vuil of stof dat het optimaal kunnen gebruiken in de weg kan zitten. Wil je het helemaal afmaken? Zorg er dan voor dat alle gereedschapsvarianten netjes gesorteerd zijn (op kleur of naam bijvoorbeeld) en dat ze op een plek hangen, liggen of staan waar je makkelijk bij kan.

Soorten gereedschap

Gereedschap kun je ruwweg verdelen in twee verschillende soorten. Hieronder hebben wij de meest gangbare soorten gereedschap genoteerd die je tegen kunt komen bij een bouw- of verbouwklus:

Handmatig gereedschap: hieronder vallen allerhande soorten beitels, hamers, gutsen, zagen, priemen en schroevendraaiers. Het gereedschap wordt niet door een machine of elektriciteit aangedreven en wordt tijdens het werk dan ook in de hand gehouden. Dit is het gereedschap dat je vaak los in de winkel koopt. Hoewel er voor de meeste soorten een elektrische variant is, is het altijd een goed idee om handmatig gereedschap in huis te hebben. Bovendien loop je niet het risico op lege accu’s.

Elektrisch gereedschap: dit gereedschap bestaat uit de elektrische varianten van de hierboven genoemde gereedschappen, zoals schroevendraaiers, veilen of beitels. Onder elektrisch gereedschap vallen ook niet- en spijkerpistolen, boormachines en schaven. Deze apparaten werken doorgaans wel op een accu. Om goed voorbereid te zijn is het dan ook verstandig om altijd een extra accu bij de hand te hebben als je gaat klussen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in