Om de verspreiding van het coronavirus tegen te werken werden Nederlanders verplicht om zoveel mogelijk thuis te blijven aan het begin van dit jaar. Door de lange periodes thuis zagen veel mensen een kans om dingen in en rondom het huis eens aan te pakken waar ze normaal geen tijd of energie voor hadden. Een likje verf hier en een nieuw bankstel daar. Heel Nederland is aan het klussen geslagen. Toch is niet iedereen gezegend met de beste kluskwaliteiten: er gaan tijdens het klussen of verbouwen dingen mis. Niet alleen kan er lichamelijk letsel ontstaan, ook beschadigingen aan het huis zelf zijn een veelvoorkomend verschijnsel. Wat moet je doen in het geval van schade aan je huis door het klussen? Ben je hiervoor verzekerd? Je leest het in dit blog.
Welke woonverzekeringen zijn er?
Er bestaan verschillende woonverzekeringen die je hebt kunnen afsluiten. Als je in een koophuis woont dan is een opstalverzekering afsluiten verplicht. Een opstalverzekering verzekert alle spullen die aard- en nagelvast aan je huis vastzitten. Voorbeelden hiervan zijn een keuken, garage en bijvoorbeeld de leidingen in het huis. Daarnaast is het mogelijk een inboedelverzekering af te sluiten. Zoals de naam al duidelijk maakt verzeker je met een inboedelverzekering je inboedel. De inboedel zijn alle roerende zaken in een woning zoals een tafel, televisie en een vaas. Deze zitten dus niet vast aan je woning. Als je een woonverzekering hebt afgesloten dan betekend dat dat je zowel verzekerd bent voor je opstal als voor je inboedel. Met een woonverzekering weet je zeker dat je in alle gevallen van schade gedekt bent.
Waar is de schade aan ontstaan?
Als er schade is ontstaan aan het huis als indirect gevolg door het klussen dan is de eerste stap nagaan welke verzekering de schade dekt. Heb je schade opgelopen als gevolg van zware regenval op je dak? Dan valt dit onder de opstalverzekering. Heb je per ongeluk een zwaar object zoals een boor laten vallen op je nieuwe tafel en is deze nu kapot? Dan kan je misschien de schade verhalen bij de inboedelverzekeraar. Het is belangrijk om te weten dat verzekeraars alleen uitkeren wanneer de ontstane schade een indirect gevolg is van klussen. Sloop je de verkeerde muur zoals een draagmuur, uit het huis waardoor er instortingsgevaar ontstaat, dan is de kans aanzienlijk groot dat dit niet vergoed wordt door een verzekeraar.
Wat voor dekking?
Naast het melden van de schade bij de juiste verzekeraar moet je ook bekijken of de schade daadwerkelijk wel gedekt is, want er bestaan diverse dekkingen. Van een minst uitgebreide dekking die praktisch niks dekt tot aan een allrisk verzekering, waarbij je voor alle schades gedekt bent. Dit geldt zowel voor een opstal- als inboedelverzekering. Check altijd wat voor soort dekking jij hebt voordat je schade meldt bij jouw verzekeraar.
Vaak geen vergoeding door klussen
Het komt echter niet vaak voor dat opstalverzekeraars schade door het klussen vergoeden. In veel gevallen had je beter moeten weten en eerst moeten nadenken voordat je iets doet. Je had kunnen weten dat er schade zou ontstaan als je in de verkeerde muur zou boren bijvoorbeeld. Ga daarom altijd voorzichtig te werk en dien pas de schadeclaim in wanneer je zeker bent dat je hier recht op hebt.