Een groene woning via het dak

0
763
dakdekker

Het duurzamer en milieuvriendelijker maken van je huishouden kan door het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van de woning of door het zorgvuldig scheiden van je afval. Een minder bekende methode om de natuur naar je woning te brengen is het plaatsen van een groen dak. In het Nederlandse stadsbeeld komt dit momenteel zelden voor. Steeds meer gemeentes zien echter de voordelen van een groen dak en geven hier tegenwoordig ook subsidies voor. Zeker voor mensen met een plat dit is dit in ideale uitkomst om je woning groener te maken en een steentje bij te dragen aan het milieu. Een groen dak verlengt niet alleen de levensduur van je dak met maar liefst 20 jaar. Het brengt namelijk vele andere voordelen met zich mee.

Wat is een groen dak nou eigenlijk?

Een groen dak is een dak begroeid met sedum platen (vetplanten), gras, bloemen of een combinatie hiervan. Tenzij het gaat om een vrijstaande woning worden deze vaak niet op het primaire dak van een woning geplaatst. Dit om te voorkomen dat het uiterlijk van het exterieur te veel veranderd ten opzichte van de woningen ernaast. In Nederland worden groene daken vooral geplaatst op het dak van de schuur, carport of fietsenstalling. Tegenwoordig worden ook steeds meer zakelijke gebouwen en appartementencomplexen voorzien van groene daken.

Het aanleggen van een groen dak

Groene daken zijn zelf aan te leggen. Echter is het handig om op zoek te gaan naar een dakdekker die ervaring heeft met groene daken. Er zijn bijvoorbeeld een aantal belangrijke aandachtspunten waarmee rekening mee gehouden moet worden. Dit is met name hoeveel gewicht het dak aankan. Zeker wanneer het regent houdt het dak veel vocht vast. Er moet dus goed worden berekent hoe dik de onderlaag van het groen dak mag zijn en hoeveel vegetatie erop kan. Daarnaast moet het verwerken van de afvoer van de regenpijp in het groen dak op een goede manier gebeuren. Besluit je toch het groene dak zelf aan te leggen maak de dakbedekking dan eerst goed schoon. In de bekende tuinwinkels kunnen kant-en-klare matten gekocht worden voor groene daken. Matten met sedumplanten vergen het minst onderhoud.

Een dakdekker voor uw groene daken
Uw dakdekker kan ervoor zrogen dat uw dak groen wordt gemaakt.

Het verschil tussen extensief en intensieve groene daken

Een intensief groen dak is een dak dat werkelijk belopen kan worden en in zekere zin de functie van een tuin heeft. Dit is niet op alle daken mogelijk en hier is altijd een bouwvergunning voor nodig. Extensieve groene daken zijn er meer voor de sier en kunnen dus niet worden belopen. In een groot deel van de gevallen is hier ook een vergunning voor nodig.

De pluspunten van een groen dak

Een groen dak is natuurlijk niet alleen om je eigen buurt een stukje groener te maken. Het kent ook grotere voordelen voor het milieu. Zeker wanneer meerdere huishoudens in de buurt een groen dak hebben heeft dit een versterkend effect. Alle voordelen op een rijtje:

  • Natuurlijk isolatie materiaal: Koele zomers, warme winters
  • Het riool wordt ontlast door de afwatering van het systeem
  • Een verbeterde luchtkwaliteit
  • Meer diversiteit van vogels en insecten in de buurt
  • Minder vaak dakwerken nodig (het dak gaat tot 20 jaar langer mee)
  • Haalt een hoger rendement uit zonnepanelen
  • Een stukje extra groen in de stad
  • Doet de waarde van een woning stijgen

Huizen met groene daken (zeker in  combinatie met zonnepanelen) doen het erg goed op de huizenmarkt. Wanneer je ooit aan een verhuizing toe bent zul je zien dat de woning veel sneller verkocht zal zijn. Duurzame woningen worden tot wel 2x sneller verkocht. Begin dus tijdig met het uitzoeken van een geschikt verhuisbedrijf. Groene daken zijn dus niet alleen goed voor het milieu maar ook een slimme investering.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in