Een lekkage in de badkamer is lastig maar kan je wellicht zelf verhelpen waardoor je de kosten van een loodgieter bespaart. Een onderdeel aandraaien of een kitrand aanbrengen, het zijn geen ingewikkelde klussen, toch? Mocht je er alsnog niet uitkomen, kan je aankloppen bij bijvoorbeeld de loodgieter in Arnhem.
Benodigdheden voorkomen lekkage
Omdat je de badkamer veel gebruikt is de kans op lekkage hier wat groter dan in bijvoorbeeld het toilet. Kleine lekkages bij de douche of het bad kunnen bijvoorbeeld ontstaan door scheurtjes in de voegen of een gebroken tegel. Ook kan door ouderdom de kitrand deels verdwenen zijn of een rozet van de kraan niet helemaal meer vast zitten. Meestal heb je het probleem al snel in de gaten en kan je met eenvoudig gereedschap, zoals een schroevendraaier, een scherp mesje en een badkamerkit het probleem verhelpen.
Tips bij scheurtjes in tegels
Zijn de voegen nog helemaal gaaf en zitten er geen scheuren in het tegelwerk? Door scheurtjes kan er water achter de tegels sijpelen en de lijmlaag losweken. De tegels zullen daardoor hol klinken als je er zachtjes met de achterkant van een schroevendraaier op tikt.
Vervang de ‘hol’ klinkende tegels. Ook randjes die oud en brokkelig zijn laten het water door. Snij ze weg en breng een nieuwe laag kit aan. Controleer tot slot de rozetten tussen de kraan en de muur en het putje. Alles moet netjes afgewerkt zijn, zonder scheurtjes. Is dit niet het geval, repareer het dan.
Hangen er druppels aan de waterleiding? Veeg ze weg met een handdoek en blijf kijken of zich opnieuw druppels vormen. Soms is de luchtvochtigheid groot waardoor zich condensdruppels vormen en is er geen sprake van lekkage. Blijft het druppelen of zijn er natte plekken zichtbaar op plaatsen waar de waterleiding in de muur weggewerkt is, draai dan de hoofdkraan dicht en laat een loodgieter die aangesloten is bij de UNETO-VNI het lek verhelpen.