Hoe maak je een moestuin?

0
1777
Hoe maak je een moestuin?
Hoe maak je een moestuin?

Eigen groente verbouwen in ontzettend leuk. Je ziet iets van begin tot einde groeien door jouw verzorging. Een moestuin maken is dan ook een erg leuke uitdaging. Door veel doen krijg je vanzelf groene vingers! Je hoeft gelukkig geen enorme tuin te hebben om een goede moestuin te maken, het kan ook prima in een kleinere bak. Wel zijn een aantal zaken erg belangrijk bij het maken van een moestuin. Hoe je een moestuin maakt lees je hier!

Tips: hoe maak je een moestuin?

Voordat je begint met de aanleg van de moestuin is het belangrijk de ligging te bepalen. De ligging is misschien wel een van de belangrijkste zaken van de moestuin. Het is fijn als het water goed weg kan lopen, het liefst zuidoost- of zuidwestelijke richting. De moestuin heeft veel zon nodig, leg hem daarom aan op een plek waar veel zon schijnt. De moestuin heeft minimaal 6 uur per dag zon nodig, kijk hier goed naar voordat je begint. De plantjes moeten goed beschermd worden tegen de wind. Wanneer de plantjes net uit de grond komen zijn ze erg kwetsbaar. Het zou zonde zijn wanneer de gelijk beschadigd raken door de wind wanneer de uit de grond komen.

Hoe maak je een moestuin?
Deze prachtige moestuin is een goed voorbeeld voor de start van een moestuin. Maar hoe maak je een moestuin?

Ook de grond is belangrijk. Kijk goed of de grond niet te vochtig is voordat je begint met zaaien. De zaadjes kunnen pas gezaaid worden wanneer de grond kruimelig en droog is.

Voordat je gaat zaaien is het ook verstandig te kijken naar wat je waar gaan planten. Niet alle soorten planten functioneren goed naast elkaar. Ook zijn er planten die elkaar juist versterken. Bloemkool kan bijvoorbeeld erg goed naast bonen, oregano en selderij staan en niet goed naast aardbei erwt en tomaat. Prei gaat daarentegen erg goed met aardbei. Ook gaat prei goed met andijvie, bietjes en wortelen. Bietjes, radijs, bonen en erwt kun je beter niet in de buurt van prei planten.  Naast bieten, erwten en radijs kun je wel sla zaaien. Houdt de sla wel uit de buurt van pastinaak, peterselie en selderij.

Hoe zaai je een moestuin?

Er zijn 3 regels waar je ten alle tijden rekening mee moet houden bij het zaaien van een moestuin.

  1. Maak de grond na het zaaien vochtig met een gieter die een broeskop heeft, hiermee voorkom je dat het zaadje weg gespoeld wordt door de harde straal. Voordat je de grond vochtig maakt moet je de grond een beetje aandrukken.
  2. Grote zaden moeten dieper gezaaid worden na kleine zaadjes.
  3. Zaai de zaadjes niet te dicht. Zaai je de zaadjes wel te dicht zijn ze vatbaarder voor verschillende ziektes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in