Tuintips voor in de winter

0
1370
Tuintips voor in de winter

In deze koude, donkere maanden brengen de meeste mensen hoogstwaarschijnlijk niet veel tijd door in de tuin. Toch is de winterperiode ook geschikt om te tuinieren. Hier hebben we het eigenlijk meer over het grove werk. Het is van groot belang dat je kwetsbare planten een goede bescherming bied tegen de kou. De sneeuw zelf bied die bescherming, dus laat het gerust liggen. Het is uiteraard wel verstandig om de sneeuw van de looppaden te verwijderen.

Snoeien voor de groei

‘s Winters is een mooie tijd om struiken te snoeien. Probeer dit vooral te doen op dagen dat het bewolkt is om verbranding te voorkomen. Ga dus lekker je gang op een frisse maar wat donkere dag. In januari zijn fruitbomen goed te snoeien. Als ze dan gesnoeid worden lopen ze lekker uit in het voorjaar en zullen ze veel vrucht dragen in die tijd. Ook is een haag prima te snoeien in de wintermaanden.

Bloembollen

Nu is het de tijd om bloembollen te planten. Tot midden december is dit erg gunstig, omdat ze ‘s winters zullen gaan ontkiemen en straks zullen opkomen in het vroege voorjaar.

Tuintips voor in de winter
Bloembollen moet je in de winter planten

Winterplanten en vorst

Houd er rekening mee dat winterplanten niet altijd goed tegen de vorst kunnen. Het kan echt geen kwaad om ze te beschermen als er strenge vorst wordt voorspeld. Als de planten in de volle grond staan kun je ze bijvoorbeeld afschermen door middel van noppenfolie. Op deze manier blijven ze ook best op temperatuur.

Turfstrooisel

Er zijn vele manieren om je tuin te versieren, en turfstrooisel is er één van. Je houdt de planten ook in een goede conditie als je turfstrooisel gebruikt als voeding tijdens de winter.

Druivenstruik

Er zijn veel mensen die graag een druivenstruik als afdak zouden willen. ‘s Zomers zal het je verse druiven geven (en grotere) als je deze struik in de winter goed verzorgd. Snoei dus gerust in deze periode om ervoor te zorgen dat hij mooi uitloopt in het voorjaar. Wees niet bang om ver terug te snoeien, want de plant is toch in een rustfase.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in