Zelf schutting maken met planken

0
1261
Zelf een schutting maken met planken

Er zijn verschillende kant en klare schuttingen verkrijgbaar bij de bouwmarkten in Nederland. Toch is het leuk om helemaal zelf een schutting in elkaar te zetten vanaf het begin. Het is bovendien ook helemaal niet moeilijk en een hele leuke uitdaging. In dit artikel leg ik uit hoe je een complete schutting neer kunt zetten vanaf het prille begin tot aan het eind. Je zal versteld staan van het eindresultaat.

Benodigdheden om zelf schutting te maken met planken

Gereedschap:

Ø Grondboor

Ø Houtzaag

Ø Kwast

Ø Moker

Ø Rolmaat

Ø Schroevendraaier (accuboormachine)

Ø Waterpas

Materialen:

Ø Afdekkingsmaterialen

Ø Paalsteunen

Ø Piketten

Ø Staanders

Ø Tuinhout

Ø Touw

Ø Gegalvaniseerde schroeven

Berekening maken

Staanders zijn meestal 275 cm lang. Nadat ze in de grond zitten zal de paal nog 180 cm boven de grond uitkomen. Hoeveel planken je nodig hebt ligt aan het aantal strekkende meters dat de schutting moet hebben. Bij een 180cm hoge staander gebruiken we doorgaans 18 planken, dat is negen planken per kant.

Je vermenigvuldigt het aantal strekkende meters met het aantal planken per twee staanders. Dus voor een schutting van 180cm hoog en tien meter lang is de som: 10×18=180 planken.

Bij vijf meter lange planken deel je bijvoorbeeld 180 strekkende meter door vijf dus heb je 36 planken nodig. Reken hierbij 10% zaagverlies dan kom je uit op 39,6, rond het af naar boven en je komt uit op 40 planken.

Voorbereiding

Begin met het maken van een gedetailleerde en nauwkeurige bouwtekening op schaal. Zet hier ook al in wat de maten moeten zijn. Op deze manier kun je uitrekenen hoeveel materiaal je precies nodig hebt. Er moet op één staander twee verbindende planken kunnen worden geschroefd. Houd dus rekening met de afstand tussen de staanders. Zorg er vervolgens voor dat al het hout op maat is gezaagd.

Bevestig het afdekmateriaal bovenop de staanders. Als je geen afdekmateriaal hebt dan kun je er ook voor kiezen de bovenkant van de staanders schuin af te zagen zodat er geen water op kan blijven staan. Behandel vervolgens de zaagvlakken met een conserveringsmiddel.

Zet de precieze plaats van de schutting af met piketten en touw en zorg ervoor dat er een piket staat op de plekken waar een staander moet komen. Houd er rekening mee dat de staanders maximaal twee en een halve meter van elkaar moeten staan om voldoende stevigheid te hebben.

Zelf een schutting maken met planken
Wil je zelf een schutting maken met planken? Dan dien je de volgende stappen te doorlopen voor je een schitterende schutting in je tuin hebt staan.

De uitvoering

Sla de eerste twee paalsteunen in de grond en meet de onderlinge afstand nauwkeurig op. Elke paalsteun is weer anders dus maak gebruik van de bijgeleverde gebruiksaanwijzing om ze op de juiste manier te bevestigen. Hoe de verwerking van de paalsteunen ook gaan, zorg er altijd voor dat ze kaarsrecht de grond in gaan. Gebruik eventueel een grondboor.

Bevestig nu de twee staanders in de paalsteunen en volg ook hierbij de geleverde gebruiksaanwijzingen op. In de meeste gevallen worden de staanders vastgezet met gegalvaniseerde schroeven. Controleer elke keer of de staanders rechtstaan en of ze een gelijke hoogte hebben.

Bevestig nu de planken tussen de staanders en gebruik hierbij gegalvaniseerde schroeven om de stevigheid te garanderen. Blijf tussendoor controleren of de hele boel nog waterpas staat.

Plaats vervolgens weer een grondpaal met een staander zoals eerder uitgelegd en houd hierbij dezelfde afstand aan als bij de vorige staanders. Vervolgens kun je de planken bevestigen. Herhaal deze stappen tot de hele schutting klaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in