Een vijver in de tuin is een echte aanvulling voor je tuin. Het geeft meer leven aan de gehele woning. Maar een vijver aanleggen is nog niet zo gemakkelijk. Het is helaas niet zo simpel als het soms lijkt, een gat graven en water erin. Er komen een hele hoop dingen bij kijken wat meestal uitloopt op en grondige renovatie van de hele tuin. Er moet naar de bestrating in de tuin gekeken worden en natuurlijk naar de huidige planten en bomen, wellicht moet er het een en ander verschoven worden.
Voordat je begint is het dus belangrijk goed na te denken over een aantal zaken. Waar wil je dat de vijver komt? Hoe moet de vijver eruitzien? Het is dan ook verstandig een duidelijk ontwerp te (laten) tekenen van de vijver en de tuin. Wanneer je precies weet wat je waar gaat maken kun je beginnen met de voorbereidingen. Het aanleggen van een vijver kun je het beste in het voorjaar of in het najaar doen.
Grond verplaatsen bij het zelf aanleggen van een vijver
Om een zelf een vijver aan te leggen zal er heel wat grond verplaatst moeten worden. De hoeveelheid hangt af van de grootte en de diepte van de vijver. Soms kan de grond in de tuin verwerkt worden, zo niet zal het afgevoerd moeten worden naar een andere plek.
Het is ook belangrijk goed te kijken naar de stand van het grondwater. Er mag tijdens het graven geen grondwater in de vijver lopen. De hoogte van het water kun je gemakkelijk opvragen via het internet.
Het weer is van groot belang bij de aanleg van een vijver, dit is ook de reden dat er wordt geadviseerd in het voorjaar of najaar aan te leggen. In het najaar is het grondwater lager, daarnaast is het belangrijk dat het niet te veel regent tijdens het graven van de vijver.

Zorg er tijdens het uitgraven voor dat je ook alle scherpen stukken goed weghaalt. Het graven van de vijver is pas het begin wanneer je zelf een vijver aan gaat leggen. Hierna moet de bodem van de vijver bedekt worden met wit zand waarna de folie aangebracht kan worden. Het is belangrijk de folie zo strak mogelijk over de bodem van de vijver te leggen. Leg de folie met een grote rand om de vijver heen, deze kun tot 50 cm om de rand afsnijden als de folie op de juiste plaats ligt. De 50 cm rand kun je vervolgens mooi afwerken.
Denk er goed over na
Hierna ga je de vijver vullen met leidingwater en met de beplanting aan de slag gaan. Wanneer je de vijver hebt aangelegd ben je nog niet klaar. De vijver heeft een hoop onderhoud nodig voor de beplanting en eventueel vissen. Voordat je zelf een vijver aan gaat leggen bedenk dat goed of je hier ook de tijd en energie aan wilt besteden anders is het zonde van de investering.