Het belang van brandveiligheid

0
426
brandveiligheid
brandveiligheid

Vuur kan een verwoestend effect hebben op iedereen die de pech heeft in de buurt te zijn. Wij weten allemaal dat de vlammen en de hitte van een brand veel schade kunnen aanrichten. Dit kan het inademen van de hete lucht die een persoon onmiddellijk doodt zijn of levensveranderende brandwonden op het lichaam. Maar er zijn nog veel meer aspecten van brand die veel schade kunnen veroorzaken: Wat dacht je van rook, verrassend voor sommigen, de meest voorkomende doodsoorzaak bij branden is het inademen van rook en dampen. Hiernaast is ook de schade van een brand gevaarlijk, dit kan een gebouw doen instorten. Mensen kunnen verwondingen oplopen door vallend puin tijdens een brand. Hierdoor zou ook de vluchtroute geblokkeerd kunnen worden. En als laatst is een gebrek aan zuurstof ook een van de grote gevaren van brand. Goed voorbereid zijn, kan dus levens redden.

Brandpreventie

Leren hoe brand voorkomen kan worden is natuurlijk een van de belangrijkste punten. Het is erg belangrijk om te weten welke eenvoudige maatregelen je kan nemen, zoals het vrijhouden van nooduitgangen, het opgeruimd houden van de werkplek, het effectief beheren van afval en begrijpen hoe je het risico op elektrische branden kunt verminderen.

Levens redden en de schade beperken

Doeltreffende procedures en maatregelen kunnen levens redden. Brandalarmen, rookmelders, noodverlichting, nooduitgangen en vluchtroutes zijn allemaal maatregelen die kunnen worden genomen om de schade van een brand tot een minimum te beperken wanneer deze zich voordoet. Vanaf 1 juli 2022 is het zelfs zo dat in alle bestaande bouw op elke verdieping een rookmelder verplicht wordt. Het is dus niet alleen goed voor uw veiligheid, maar binnenkort ook wettelijk verplicht.

Brandblussers

Afhankelijk van het soort materiaal dat brandt in een brand, kunnen de vereiste blusapparaten variëren. Weten wanneer welke brandblusser moet worden gebruikt, is van vitaal belang om de schade van een brand tot een minimum te beperken. Zo bestaan er schuimblussers en poederblussers. Elk met een verschillende werking. Een schuimblusser werkt bijvoorbeeld op basis van water en schuim. Deze wordt veelal aangeraden op kantoren, auto’s of in huis, waar de schade zoveel mogelijk beperkt moet blijven. De poederblusser is daarentegen grover, waardoor het ook meer schade oplevert. Een prima optie voor op een benzinestation bijvoorbeeld. Poederblussers verstikken de brand door de brandende stof van zuurstof te scheiden, echter gaat de poeder die het spuit overal tussen zitten. Ga dus na welke in jouw situatie het beste past.

brandblusser
De brandblusser

Kosten

De gemiddelde kosten voor een bedrijf bedragen £21,000 per brand. Door te leren hoe je brand kunt voorkomen, verklein je het risico op brand in jouw bedrijf aanzienlijk. Weeg dit bijvoorbeeld op tegen de kosten van goede brandpreventie maatregelen. Welke is duurder?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in