Er is bijna geen huis in Nederland te vinden zonder klok

0
922
Traditionele klok
Traditionele klok

Veel mensen hebben altijd haast. In ons werkende leven draait het veel om deadlines en in ons sociale leven is op tijd komen en tijdsmanagement ook belangrijk. Het lijkt soms wel of we het steeds drukker krijgen en tijd steeds schaarser wordt. Dit is natuurlijk maar net op welke manier je het bekijkt, want als er een ding is dat door de eeuwen heen ondanks alle ontwikkelingen constant is gebleven, dan is het wel de tijd. Het waarnemen van de tijd doen we op verschillende manieren op ons horloge, de smartwatch, de telefoon, maar bovenal op de klok. De klok bestaat al honderden jaren en eigenlijk al wel langer, want zelfs een zonnewijzer uit de prehistorie valt te vergelijken met een klok. De klok is ondanks alle toegenomen concurrentie echter niet weg te denken uit de Nederlandse huizen en is vrijwel overal, zowel binnen als buiten terug te vinden.

De klok is een belangrijk attribuut binnen het interieur

De klok is natuurlijk bedoeld om de tijd op waar te nemen, maar de klok is veel meer dan dat. Klokken worden gemaakt in wel duizenden verschillende soorten en maten en dit is natuurlijk omdat de uitstraling en het design steeds belangrijker zijn gaan worden. De klok is van een functioneel tijdwaarnemingsapparaat doorontwikkeld tot een onderdeel van het interieur dat zeker niet onderschat mag worden. Met een klok in een ruimte kun je een specifieke sfeer neerzetten en specifieke accenten binnen de inrichting en de stijl hiervan accentueren. Industriële tandwiel klokken doen het bijvoorbeeld zeer goed in moderne interieurs, terwijl een chique tafelklok het weer goed doet in een meer antiek of klassiek interieur. Klokken in het model of variant van een stationsklok worden niet alleen op de stations gebruikt, maar zijn ook zeer geliefd bij verschillende bedrijven op kantoor of in bijvoorbeeld de horeca.

Tikkende klok
Mooie staande klok

De klok blijft bovenal belangrijk voorde daadwerkelijke functie van het weergeven van de tijd

Naast het design van de klok en de invloed die deze heeft op de ruimte en de sfeer die deze uitstraalt, is de klok natuurlijk ook gewoon ontzettend functioneel. De koekoeksklok is een klok die veel mensen aanschaffen vanwege het unieke en klassieke design met gedetailleerde houtbewerkingen. Deze bewerkingen zijn kenmerkend voor het Zwarte Woud in Duitsland waar de klok oorspronkelijk vandaan komt. Echter is niet alleen het design aan de koekoeksklok uniek, maar ook de werking. Een koekoeksklok is bijvoorbeeld de ideale klok voor ouderen of slechtzienden, omdat je deze klok niet hoeft te zien om erachter te komen hoe laat het is. De kenmerkende koekoekstonen zullen je om het halfuur duidelijk maken hoe laat het is. Naast de klassieke koekoeksklokken, zijn er ook diverse moderne varianten met digitale displays, die bijvoorbeeld niet alleen de tijd, maar ook de datum weergeven en in sommige gevallen zelfs zijn uitgerust met een temperatuurmeter voor zowel binnen als buiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in